'N-VA haalt meer stemmen dan alle Vlaamse partijen samen in Di Rupo 1'

11/05/12 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:27

De N-VA haalt 38,6 procent van de stemmen, volgens de nieuwe peiling van de RTBF en La Libre. Vijf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen rijdt de partij van Bart De Wever alle concurrentie in de vernieling. Alle Vlaamse partijen samen in de regering Di Rupo 1 halen minder dan de N-VA.

Volgens de nieuwe peiling van de RTBF en La Libre, uitgevoerd door l'Institut Dedicated, haalt de N-VA 38,6 procent van de stemmen, mochten er vandaag federale verkiezingen gehouden worden. De N-VA wordt bij de Vlaamse kiezers gevolgd door SP.A, CD&V, Vlaams Belang en Open VLD. Al deze partijen scoren binnen een vork van 14 tot 10 procent.

N-VA groter dan alle Vlaamse partijen samen in regering

Opvallend is dat N-VA in de peiling meer stemmen haalt dan SP.A, CD&V en Open VLD samen, meer dus dan alle Vlaamse partijen in de coalitie van de huidige regering Di Rupo. Grootste verliezers zijn CD&V en Open VLD. Zij verliezen tot 4 procent in vergelijking met de verkiezingen van 2010.

PS blijft grootste in Wallonië

In Wallonië bijft de PS de grootste partij met 31 procent van de stemmen. De MR verliest 3 procent en strandt op 19,6 procent. De cdH bevestigt zijn score van de laatste verkiezingen met 14,6 procent en Ecolo belandt na een klein verlies op 11,4 procent.

Nog volgens de peiling blijft de PS ook in Brussel de grootste partij met 22,4 procent van de stemmen. Het FDF is in Brussel met 11,6 procent groter dan cdH (10 procent). De MR haalt zonder het FDF nog 20,5 procent in Brussel. (EE)

Onze partners