N-VA gelooft nog in een akkoord met de PS

06/09/10 om 13:20 - Bijgewerkt om 13:20

Volgens de PS heeft de bemiddelingsopdracht een herneming van de gesprekken over de regeringsvorming tot doel.

De N-VA gelooft nog in een akkoord met de PS. Partijvoorzitter Bart De Wever riep iedereen maandag opnieuw op tot discretie. Het partijbureau van de PS deed hetzelfde.

De Wever had zondag al de aanstelling van de bemiddelaars André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) verwelkomd en opgeroepen tot constructief werken en zoeken naar oplossingen.

'Na de ontgoocheling van de voorbije dagen moeten we nu opnieuw proberen constructief te werken en zoeken naar oplossingen', aldus De Wever. Hij riep alle partijen op om Flahaut en Pieters de kans te geven om in alle discretie hun bemiddelingsopdracht uit te voeren en tot een succes te brengen.

De N-VA blijft alvast geloven dat een akkoord met de PS mogelijk is. Volgens partijkopstuk Geert Bourgeois was men niet zo ver af van een groot akkoord.

De dreigende uitspraken van enkele PS-kopstukken over het
einde van België (die intussen al weer sterk zijn gerelativeerd) worden door de N-VA afgedaan als weinig
geloofwaardige tactische spelletjes.

'Iemand die weigert financiële verantwoordelijkheid op te nemen en dan plots voor alles verantwoordelijk wil worden, dat is nogal ongeloofwaardig', aldus De Wever.

Eenzelfde geluid was maandag voor het begin van het N-VA-partijbureau te horen bij Kamerlid Siegfried Bracke. 'Ik geloof dat allemaal niet. Het is een manier om de druk te verhogen. Het hoort bij het drama van het moment', aldus Bracke.

Vlaams minister Geert Bourgeois meent dat de PS-uitspraken 'met een korreltje zout' genomen moeten worden en dat ze vooral tactisch bedoeld zijn.

PS: dialoog heropstarten

Na afloop van het partijbureau bij de PS riep partijvoorzitter Elio Di Rupo iedereen op zo goed mogelijk mee te werken om de
bemiddelingsopdracht te doen slagen.

Het doel van de opdracht van Flahaut en Pieters is om de dialoog op een constructieve manier opnieuw op te starten om dan zo snel mogelijk de discussies over de vorming van een regering te hervatten, aldus de Franstalige socialisten.

De PS zegt zich net als tijdens de preformatieopdracht verantwoordelijk en constructief te zullen opstellen.

In een mededeling dringt de partij erop aan dat de
socio-economische en budgettaire problemen grondig aangepakt worden van zodra de institutionele kwesties zijn opgelost. 'De economische relance, steun aan werkgelegenheid en de uitwerking van een verantwoorde begroting zijn prioritair', aldus de PS.

Lees meer over:

Onze partners