N-VA: ‘Geen geëxperimenteer met het onderwijs’

© AFP

Onderwijsminister Pascal Smet wil het onderwijs grondig hervormen tegen 2014. Volgens N-VA is dit helemaal niet nodig.

Regeringspartij N-VA heeft haar visie op het Vlaamse onderwijs voorgesteld en die verschilt danig van de conceptnota die Onderwijsminister Pascal Smet hanteert. Volgens N-VA is er geen radicale omslag nodig. Het onderwijs presteert goed en moet enkel worden bijgestuurd waar nodig. “De opleiding van onze jongeren is te belangrijk om mee te experimenteren”, stelt Vlaams fractieleider Kris Van Dijck duidelijk.

Pascal Smet wil onderwijs in nieuw kleedje

Tegen 2014 wil Pascal Smet (sp.a) het secundair onderwijs in het nieuw zetten. De belangrijkste elementen van zijn plan zijn de invoering van een brede eerste graad, die leerlingen voorbereidt op een uitgestelde studiekeuze, en het afschaffen van de opsplitsing tussen ASO, TSO en BSO.

Net die twee punten ziet N-VA anders. “Er is niets mis met de verdeling tussen Algemeen, Technisch en Beroeps Secundair Onderwijs”, zegt Kris Van Dijck. “Zolang de drie maar evenwaardig worden behandeld. We kunnen de benamingen wel afschaffen, maar de perceptie zal blijven”. Volgens N-VA heeft onze maatschappij nood aan alle profielen. “Daarom pleiten wij ervoor al in het basisonderwijs technische vakken te onderwijzen, zodat de vooroordelen verdwijnen en leerlingen geprikkeld worden om later een technische richting te kiezen”.

Een goede begeleiding in het basisonderwijs maakt volgens N-VA ook de door Pascal Smet voorgestelde brede eerste graad zonder studiekeuze overbodig. “Een té heterogene klas doet het globale niveau immers dalen en is onhaalbaar voor de leerkrachten”, stelt Goedele Vermeiren, onderwijsspecialiste bij de partij. Om de aansluiting met het hoger onderwijs te verzekeren moet er voorts een verplichte oriëntatieproef komen in het zesde jaar.

N-VA: ‘Aandacht voor alle leerlingen’

Waar Smet een grote nadruk legt op de begeleiding van minder presterende leerlingen, wijst N-VA er op dat ook de best presterende scholieren niet uit het oog mogen worden verloren. “Elke leerling moet maximaal worden uitgedaagd”, zegt Goedele Vermeiren. “We moeten de besten onder hen de kans geven zich te onderscheiden”.

Toch gelooft de partij nog in het overleg met de minister van Onderwijs. “2014 is nog ver”, besluit Van Dijck. “We nodigen Smet uit om samen met ons verder te werken en de juiste klemtonen te leggen. Er is nog een vergelijk mogelijk, voor of na de gemeenteraadsverkiezingen”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content