N-VA: ‘Federale regering wentelt begrotingsprobleem op Vlaanderen af’

© Belga

Matthias Diependaele (N-VA) hekelt dat de federale regering 300 miljoen euro van de regionale regeringen in haar begroting heeft ingeschreven, zonder ‘voorafgaand met Vlaanderen te overleggen’.

Matthias Diependaele, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, is niet te spreken over de houding van de federale regering in de aanloop naar het overleg rond de usurperende bevoegdheden dat premier Elio Di Rupo (PS) en de deelstaatregeringen zullen houden. “Maar aan de federale zijde van de tafel is de uitkomst van dat overleg blijkbaar al bekend”, aldus Diependaele, verwijzend naar de besparing van 300 miljoen euro die de federale regering al heeft voorzien.

De federale regering wil 300 miljoen euro van de regionale regeringen om het begrotingsgat te helpen dichten, een vergoeding voor de usurperende bevoegdheden die ze financiert. “Dat is de bedoeling. Dat hebben we zo ingeschreven”, zo zei minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bij het begin van het kernkabinet.

Dat de federale regering die budgetten geschrapt heeft “zonder voorafgaand overleg” kan voor Diependaele niet door de beugel. “Geens gaat er dus van uit dat de regio’s de financiering van federale engagementen zonder meer zullen overnemen”, klinkt het. Die houding zit Diependaele dwars. “Ik heb het er moeilijk mee dat de federale regering haar begrotingsprobleem op Vlaanderen afwentelt en daarbij weigert te erkennen dat Vlaanderen dan ook kan beslissen waar het zelf voor betaalt. Wat de federale regering niet meer wil betalen, moet Vlaanderen niet per se overnemen”, zegt de N-VA’er.

‘Ik vertrouw erop dat Kris Peeters zich niet zal laten rollen’

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet eerder al verstaan dat Vlaanderen niet zomaar alle federale engagementen zal overnemen. “Ik heb begrepen dat de heren Peeters en Geens mekaar goed kennen. Laten we hopen dat dit het gesprek vergemakkelijkt. Ik heb er in elk geval vertrouwen in dat Kris Peeters voet bij stuk zal houden en zich niet zal laten rollen zoals hij het parlement verzekerde”, besluit Diependaele.



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content