'N-VA en SP.A gaan nooit samen in een regering zitten' (Bert Anciaux)

13/02/14 om 17:24 - Bijgewerkt om 17:39

Volgens SP.A-senator Bert Anciaux betekenen de volgende verkiezingen een keuze tussen N-VA of SP.A. Een analyse die voorzitter Bruno Tobback deelt, al stelt hij geen exclusieven.

'N-VA en SP.A gaan nooit samen in een regering zitten' (Bert Anciaux)

© Belga

SP.A en N-VA gaan niet samen in een nieuwe regering zitten. Dat zegt althans SP.A-senator Bert Anciaux.

"Deze verkiezingen gaan erover: ofwel komt N-VA aan de macht, ofwel SP.A. Eén van de twee, samen gaan ze nooit in een regering zitten. Dat is de echte keuze van de verkiezingen: N-VA of SP.A", zei Anciaux voor de camera's van Villa Politica in de Kamer.

'SP.A stelt geen exclusieven' (Bruno Tobback)

'Een cordon sanitair tegen N-VA interesseert me niet', zo reageert SP.A-voorzitter Bruno Tobback. 'Maar in de praktijk zal het inderdaad een keuze worden tussen een rechtse of een linkse regering.'

'Wie stukken van het SP.A-programma mee wil uitvoeren, kan met ons in een regering. Maar N-VA is een partij die op alle fronten storm loopt tegen de socialisten, dus in de praktijk zal dat wel de keuze worden', aldus Tobback. 'Iedereen die naar de peilingen en de huidige opstellingen kijkt, zal tot dezelfde conclusie komen', aldus nog de socialistische kopman. 'Als de SP.A te weinig stemmen haalt, zal men een regering zonder ons willen maken.'

'Mirakel nodig'

De socialist kreeg ook vragen over zijn tweede plaats op de Vlaamse SP.A-lijst in Brussel. Hij beseft dat die geen uitzicht geeft op een nieuw parlementair mandaat. "Er zijn altijd mirakels mogelijk", verwoordde hij het. "Als heel Brussel op mij stemt, dan halen we dat. Maar de kans dat er heel vaak mirakels gebeuren, is niet zo groot."

De Vlaamse SP.A-lijst in Brussel wordt getrokken door Yamila Idrissi. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners