N-VA en Groen verwijten Vande Lanotte 'vervalsing' van parlementair verslag

27/02/14 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:50

Minister van Economie Johan Vande Lanotte heeft zijn wetsontwerp over 'class actions' van de agenda van de plenaire Kamerzitting laten halen, na kritiek van oppositiepartijen Groen en N-VA. Beide partijen verwijten de SP.A'er dat hij het parlementair verslag over de wettekst 'vervalste' door er kritische passages uit te laten verwijderen. Vande Lanotte van zijn kant spreekt van een 'buitensporige' reactie en 'politieke spelletjes'.

N-VA en Groen verwijten Vande Lanotte 'vervalsing' van parlementair verslag

© belga

De plenaire Kamer moest vanmiddag stemmen over het wetsontwerp van Vande Lanotte dat zogenaamde 'class actions' of groepsvorderingen mogelijk maakt. Daardoor kunnen mensen in groep een schadevergoeding eisen van bedrijven, weliswaar in beperktere mate dan bij de Amerikaanse variant.

Net voor aanvang van de plenaire bespreking liet Vande Lanotte zijn wetsontwerp echter uitstellen. In de wandelgangen van het parlement was hij op Kamerleden Stefaan Van Hecke (Groen) en Peter Dedecker (N-VA) gebotst, die zich vragen stelden bij het parlementair verslag van de commissiebesprekingen.

Verwijderd

'Vande Lanotte heeft bijna twee hele pagina's doen verwijderen uit het verslag', hekelt Van Hecke en bevestigt ook rapporteur Peter Dedecker aan persagentschap Belga.

Op zich is het niet abnormaal dat kabinetten nog technische correcties laten aanbrengen, maar in dit geval bleken ook kritische tussenkomsten van Van Hecke gesneuveld. Volgens Van Hecke liet de minister de passages schrappen 'om zijn manifest verkeerde antwoorden te verdoezelen'.

Stefaan Van Hecke (Groen)

Stefaan Van Hecke (Groen) © BELGA

'Het parlement is uw keizerrijk niet'

Met name dan in een discussie rond de vraag of een ziekenhuis een onderneming kan zijn, wat volgens Van Hecke zou betekenen dat ook medische fouten onder de wet vallen. 'Het is ongezien,' hekelt Van Hecke, 'dat de uitvoerende macht ingrijpt op de verslaggeving van de wetgevende macht. Meneer de minister, het parlement is uw keizerrijk niet. U beslist niet welke kritische parlementaire uitspraken in het verslag staan of niet'.Peter Dedecker (N-VA)

Peter Dedecker (N-VA) © Belga

Ook N-VA'er Dedecker is niet te spreken over de demarche. Als rapporteur stemde hij in met het verslag, maar de aanpassingen door het kabinet-Vande Lanotte volgden pas nadien. 'Waartoe dient een verslag dan nog, als een minister in commissie nonsens vertelt en dat nadien gewoon kan intrekken?', vraagt Dedecker zich af.

'Politieke spelletjes'

Vande Lanotte vindt dat de oppositie 'buitensporig' reageert. Hij wijst erop dat sowieso enkel de diensten van de Kamer het verslag kunnen wijzigen, weliswaar op vraag van parlementsleden en ministers die aan het debat deelnamen. Iets wat op zich niet abnormaal is, om zo nog technische correcties aan te brengen.

Volgens het kabinet-Vande Lanotte is er geen kwaad opzet in het spel. 'Door het aanpassen van een aantal antwoorden klopten de vragen simpelweg niet meer', klinkt het. 'De minister zal dat nu verduidelijken in de commissie, maar gaat zijn redenering zeker niet aanpassen.'

Vande Lanotte spreekt van 'politieke spelletjes op de kap van de consumenten'. Zo noemt hij het buiten proportie om 'zo'n belangrijk wetsontwerp' te vertragen vanwege aanpassingen in het parlementair verslag.

Opnieuw

Doordat Vande Lanotte de tekst van de plenaire agenda liet halen, verhuist de tekst nu terug naar de bevoegde commissie. Is de zaak daar uitgeklaard, dan volgt daarna de plenaire stemming. (Belga/KVDA)

Onze partners