N-VA en Groen reageren erg kritisch op ‘low-cost politieagenten’

Politieagent © BELGA

Federale oppositiepartijen N-VA en Groen reageren kritisch op de plannen om stadswachten na een beperkte opleiding bepaalde politietaken te laten uitvoeren.

De regering wil de gemeenschapswachten agent laten worden zonder een volledige opleiding te volgen. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Zowel de oppositie als de politievakbonden maken het voorstel met de grond gelijk. “Onwerkbaar en een devaluatie van het politieambt”, klinkt het bij N-VA. “Zoals alle andere agenten moet men het volledige opleidingsparcours afleggen”, vindt ook Groen.

De regering wil “de paarse jassen”, wier taak bestaat uit niet-politionele, publieke veiligheidsfuncties, laten doorgroeien tot de politie om onder meer alcohol- en snelheidscontroles uit te laten voeren. Ze moeten daarvoor geen volledige politieopleiding doorlopen: volgens een koninklijk en een ministerieel besluit wil de regering de gemeenschapswachten vrijstellen voor een hele reeks proeven, stages en vakken uit de politieopleiding.

Bart De Wever: ‘Om problemen vragen’

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het plan “om problemen vragen op het werkterrein”. “Je krijgt een korps met twee snelheden, met echte agenten die een selectieprocedure hebben doorlopen en ‘halve’ agenten”, waarschuwt hij. “Mensen gaan geen onderscheid maken, maar in noodgevallen of bij interventies kunnen deze stadswacht-agenten wel niet ingrijpen.”

De Wever erkent de meerwaarde van stadswachten in het bestrijden van overlast. Agenten hebben echter een totaal ander profiel, vindt hij. De bijkomende testen zijn dus nodig die ook kandidaat-politiemensen moeten ondergaan, “waaronder taaltesten en een psychologische ingangsproef.”

Groen: ‘Kans op vriendjespolitiek vergroot’

Ook Groen verzet zich tegen de “low-cost politieagenten”. “De vroegere gemeenschapswachten mogen enkel taken uitvoeren zoals het regelen van verkeer en het afnemen van alcoholcontroles. Alleen omdat dit goedkoper zou zijn”, hekelt Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke.

“De kwaliteit moet worden bewaakt in het belang van burgers en agenten.” De groenen erkennen wel dat de ervaring die gemeenschapswachten opdoen hun kans verhoogt om door te stromen naar het politiekorps. Maar het blijft cruciaal dat iedereen de politieopleiding doorloopt. Inclusief onafhankelijke procedure. Promoveren dankzij een handtekening van burgemeester en korpschef vergroot volgens Van Hecke immers de kans op vriendjespolitiek.

Bart Somers (Open VLD): ‘Geen goed idee’

Naast de oppositiepartijen N-VA en Groen is er ook bij de meerderheidspartijen Open VLD en SP.A kritiek op de piste om stadswachten agent te laten worden zonder volledige opleiding. “Ik heb veel respect voor gemeenschapswachten. Maar ze politieagent maken is gewoon geen goed idee”, zegt Open VLD-kamerlid en burgemeester van Mechelen Bart Somers op Twitter. Hij zegt dat de piste de kwalificatie politie zou uithollen.

Somers wordt bijgetreden door zijn SP.A-collega in de Kamer Renaat Landuyt, eveneens burgemeester van Brugge. “Ik heb veel respect voor stadswachten, die belangrijk werk leveren en met wie we graag werken. Maar politietaken zijn toch nog niets anders”, zegt Landuyt

Milquet begrijpt commotie niet

Ook de politievakbonden kraakte het plan al af. Het kabinet-Milquet begrijpt de commotie niet. “Een voorwaarde voor de doorstroming naar de politie is dat de gemeenschapswacht drie jaar ervaring heeft. Hun ervaring compenseert sommige vakken en proeven”, zegt woordvoerster Ingrid Van Daele. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content