N-VA en CD&V vinden voorstellen Di Rupo onvoldoende

12/08/10 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

SP.A en Groen! vinden de voorstellen van preformateur Elio Di Rupo over de staatshervorming wel een basis om te onderhandelen.

N-VA en CD&V vinden de voorstellen van preformateur Elio Di Rupo (PS) over een staatshervorming onvoldoende, terwijl ze voor de SP.A en Groen! wel een goede basis zijn. Dat is donderdag gebleken. Vrijdag proberen de Vlaamse partijen de violen te stemmen.

Woensdagavond bracht Di Rupo mondeling verslag uit van de stand van zaken aan N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!. Hij overliep een lijst met te bespreken onderwerpen voor een staatshervorming.

Volgens de woordvoerder van de preformateur ging het om een uiteenzetting van de eisen van alle betrokkenen en over de verschillende mogelijkheden.

Eerst aparte bijeenkomsten

In de loop van donderdagnamiddag hadden eerst de Franstalige (CDH, PS en Ecolo) en daarna de Vlaamse partijen (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) een vergadering met de preformateur. De bijeenkomst met de Vlaamse partijen duurde vier uur.

De vier Vlaamse partijen zaten eerst onderling samen. Eerder op de dag deden ook de groene partijen Ecolo en Groen! dat.

Donderdagavond om 20 uur kwam Di Rupo weer samen met N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen!. De vergadering duurde tot ongeveer 23 uur.

Vlaamse partijen niet eens

Na afloop bleek dat de vier Vlaamse partijen die deelnemen aan de gesprekken over de staatshervorming niet op dezelfde lijn zitten. N-VA en CD&V vinden de voorstellen van Di Rupo onvoldoende, wat niet het geval is bij SP.A en Groen!, zo verluidde.

De vier Vlaamse partijen hebben afgesproken om vrijdagvoormiddag weer bijeen te komen. Volgens Di Rupo zijn er vrijdag ook weer vergaderingen met alle zeven partijen samen voorzien. Ook tijdens het weekeinde wordt er vergaderd.

Staatshervorming gaat over 10 tot 15 miljard euro

Verschillende kranten citeerden donderdag cijfers over de bedragen die door een staatshervorming naar de deelstaten zouden worden overgeheveld.

Volgens De Standaard gaat het om tien tot vijftien miljard euro. La Libre Belgique is preciezer en haalt het bedrag van dertien miljard euro aan.

Lees meer over:

Onze partners