N-VA doet oproep aan andere Vlaamse partijen

04/06/10 om 20:41 - Bijgewerkt om 20:41

Partijvoorzitter Bart De Wever wil dat ze geen regering vormen zonder meerderheid aan Vlaamse kant en zonder confederalisme.

N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de Vlaamse partijen op geen federale regering te vormen zonder meerderheid aan Vlaamse kant en zonder een staatshervorming die van België een confederaal land maakt.

De Wever deed dat zondag tijdens een verkiezingsmeeting in Gent , waar hij de Vlaamse partijen vroeg om na de verkiezingen aan één zeel te trekken.

'Vlaamse collega's, niemand in Vlaanderen wil blijven hangen in de sukkelstraat van de afgelopen drie jaar, niemand in Vlaanderen heeft zin om opnieuw met Milquet en Maingain te gaan kameren op Hertoginnedal, niemand in Vlaanderen kan aanvaarden dat onze welvaart op die manier verloren gaat', aldus de N-VA-voorzitter.

Daarom wil hij dat geen enkele Vlaamse partij in een nieuwe federale regering stapt zonder de 'Copernicaanse hervorming' die Vlaanderen zo nodig heeft.

'Nu durven veranderen om samen het confederalisme door te drukken', aldus De Wever. In een dergelijk systeem komt het zwaartepunt bij de deelstaten te liggen.

'In de Belgische structuren blokkeren we elkaar en gaan we samen aan een rotvaart achteruit. Vlaanderen en Wallonië moeten hun lot in eigen handen nemen', aldus De Wever.

Meerderheid aan Vlaamse kant

Hij riep ook op geen federale regering te vormen die geen meerderheid heeft in Vlaanderen.

De Wever heeft daarover een brief aan zijn collega-partijvoorzitters gestuurd. De ontslagnemende regering-Leterme heeft die Vlaamse meerderheid in de Kamer niet.

De Wever zei dat dat nooit nog mag gebeuren. Zijn boodschap werd zondag koeltjes onthaald door de andere Vlaamse partijen.

In De Zevende Dag (Eén) wees Pieter De Crem (CD&V) erop dat de huidige meerderheid bij de start ook een meerderheid had bij de Vlaamse parlementsleden in de Kamer, maar die verloor nadat de N-VA eruit stapte.

Los daarvan vonden CD&V, SP.A en Open VLD een meerderheid aan Vlaamse kant wenselijk. Groen! vindt een regering met een meerderheid aan Vlaamse kant heel belangrijk.

Onze partners