N-VA doekt kartel met CD&V in Antwerpen op

09/12/11 om 13:52 - Bijgewerkt om 13:52

In Antwerpen zegt de N-VA het kartel met CD&V op omdat CD&V samen met SP.A aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deelneemt. Bart De Wever: 'Wij kunnen niet nog één dag langer in dat kartel blijven en de twee CD&V-schepenen voor ons laten blijven spreken.'

In Antwerpen zegt de N-VA het kartel met CD&V op omdat CD&V samen met sp.a aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 deelneemt. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op een persconferentie.

De N-VA wil als aparte entiteit binnen het college zetelen, met Ludo Van Campenhout, die onlangs tot de N-VA toetrad, als schepen.

"Wij hebben vanochtend een brief bezorgd aan burgemeester Patrick Janssens waarin we verklaren dat het kartel met CD&V opgehouden heeft te bestaan. Wij kunnen niet nog één dag langer in dat kartel blijven en de twee CD&V-schepenen voor ons laten blijven spreken", aldus De Wever. Hij hoopt dat de verschillende coalitiepartners binnen de Antwerpse meerderheid de beslissing van N-VA zullen begrijpen.

Geen politieke spelletjes

Hoe de "aparte enititeit" officieel en formeel moet geregeld worden, valt volgens De Wever nog te bespreken. Maar indien het verzoek van N-VA wordt geweigerd, zal de partij zich "moeten beraden over de positie binnen de meerderheid".

Volgens De Wever is de verkiezingscampagne van N-VA hiermee nog steeds niet begonnen. "Dat gebeurt pas na ons congres in april. Wij willen geen politieke spelletjes spelen, maar voelen ons genoodzaakt te reageren. Ik heb CD&V toch niet opgedoekt in Antwerpen?", zei De Wever. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners