N-VA: 'Derde van Brusselaars kiest voor Vlaams systeem'

14/11/13 om 20:34 - Bijgewerkt om 21:31

Volgens de N-VA kiest een derde van de Brusselaars voor het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap bij de Brusselkeuze.

N-VA: 'Derde van Brusselaars kiest voor Vlaams systeem'

N-VA wil dat werklozen nog maximaal drie jaar een uitkering krijgen. Als ze daarna nog geen job gevonden hebben, vallen ze terug op een leefloon. Dat staat in het eerste luik van het verkiezingsprogramma van N-VA, dat eind januari op een congres moet goedgekeurd worden. © BELGA

Een derde van de Brusselaars kiest als het er op aankomt voor het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap. Dat concludeert de N-VA uit een eigen peiling over de "Brusselkeuze". Daarbij werd een duizendtal Brusselaars, onder wie ongeveer een derde Nederlandstaligen, telefonisch ondervraagd door onderzoeksbureau TNS.

De N-VA liet onderzoeksbureau TNS nagaan hoe de Brusselaars zouden omgaan met de Brusselkeuze, waarbij de Brusselse bevolking zou moeten kiezen tussen het Vlaamse en Waalse systeem voor sociale zekerheid en onderwijs. Een duizendtal Brusselaars werd bevraagd, van wie ongeveer een derde Nederlandstaligen.

Tweetalig onderwijs

Er werd bij de vraagstelling wel uitgegaan van de Brusselkeuze als voldongen feit. Of de Brusselaars de Brusselkeuze zien zitten werd niet gevraagd. Ook de foutenmarge is niet bekend.

Bij een keuze zou 80 tot 90 procent van de Nederlandstaligen kiezen voor het Vlaamse systeem en ook 20 tot 30 procent van de Franstaligen zou dat doen.

Een derde van hen kiest voor Nederlandstalig onderwijs. Van de Nederlandstalige respondenten ziet ruim 80 procent tweetalig onderwijs niet zitten.

'Brusselkeuze is een goede zaak'

Volgens N-VA toont de peiling aan dat Franssprekende Brusselaars positief staan tegenover de Vlaamse gemeenschap en haar aanbod, vooral omdat het kwalitatief beter is.

"De Brusselkeuze is dus een goede zaak", luidt het bij de partij. "De Brusselse Vlamingen nemen duidelijk stelling tegen een Brusselse verzelfstandiging met een losse of geen band met de rest van Vlaanderen en tegen Brussels onderwijs." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners