N-VA, CD&V, Open VLD en MR kiezen enthousiast voor Michel I

09/10/14 om 19:31 - Bijgewerkt op 10/10/14 om 01:38

De leden van N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben op hun verschillende congressen voor deelname aan de 'Zweedse' coalitie gestemd. Ook bij CD&V, de partij die voor aanvang van het congres onder vuur lag van de christelijke vakbond, gebeurde dat met grote meerderheid.

N-VA, CD&V, Open VLD en MR kiezen enthousiast voor Michel I

Toekomstig premier Charles Michel © BELGA

'Moedige keuzes' voor CD&V

CD&V hield zijn congres in de Albert-Hall in Brussel. Een overgrote meerderheid van de leden keurde het regeerakkoord goed. Volgens het persagentschap Belga stemden van ongeveer 700 aanwezigen 12 tegen. Er waren ook wel wat onthoudingen.

Vooraf hadden verschillende centrales van de christelijke vakbond ACV actie gevoerd. Ze wilden de leden overtuigen om tegen de regeringsdeelname te stemmen. Bij hun aankomst werden de CD&V-onderhandelaars uitgejouwd, zo meldde de VRT.

CD&V zit in een moeilijke positie. In deze coalitie is de partij de meest linkse. Dat is een weinig comfortabele positie in een centrumrechtse regering. Want bij de verkiezingen heeft N-VA heeft een groot deel van de rechtervleugel van CD&V opgezogen. Daardoor is het vooral de linkerflank die nu overblijft. De onderhandelaars benadrukten dus dat ze de afgelopen dagen veel hebben tegengehouden.

'CD&V geeft de volgende federale regering een sociaal gelaat', zo begon formateur Kris Peeters zijn betoog. 'Zonder het engagement van onze partij stonden we vandaag voor een heel ander verhaal'. Hij riep de vakbonden die voor de deuren protesteerden op de uitgestoken hand in het akkoord te grijpen en mee te werken aan de sociaal-economische hervormingen.

'CD&V moet daarom eens te meer moedige keuzes maken, zoals we dat in de voorbije decennia al zo vaak hebben gedaan', aldus Peeters.

Weining weerwerk bij Open VLD

Bij de Vlaamse liberalen werden vooraf weinig problemen verwacht. Het akkoord werd dan ook unaniem goedgekeurd, zonder dat daar veel discussie aan vooraf ging. Voorzitter Gwendolyn Rutten liet de voorbije dagen al verstaan dat ze blij was met het akkoord dat uit de bus is gekomen.

Het eerste applaus tijdens de toelichting van voorzitster Rutten was niet voor de begroting in evenwicht, de indexsprong of zelfs de daling van de werkgeversbijdragen, maar voor de terugkeer van het respect van de fiscus voor zelfstandigen en ondernemers. Nadien gingen de liberale handen nog meermaals op mekaar. 'Drie op een rij, dat was ons doel. Na de Brusselse en de Vlaamse regering zitten we nu ook in de federale regering. En met een liberale eerste minister als kers op de taart', jubelde voorzitster Gwendolyn Rutten. Ook Maggie De Block, de populairste politica van het moment, kreeg een staande ovatie.

Michel onthaald als een popster

In deze regering vertegenwoordigt de MR maar een minderheid van de Franstalige kiezers. Toch werd ook daar het regeerakkoord unaniem goedgekeurd. Charles Michel werd onthaald als een popster.

De militanten van de partij kregen bij het binnengaan een warm onthaal van de vakbonden. Ook daar werden congresleden uitgejouwd.

'Enkele maanden geleden zijn de verkiezingen uitgedraaid op een schitterende overwinning voor ons', opende voorzitter Michel zijn overwinningsspeech. 'Ondanks dit resultaat hebben anderen, nauwelijks tien dagen na de stembusgang, de onderhandelingstafel verlaten en de institutionele oorlog verklaard (...) Ja, wij zijn de enige Franstalige partij die verantwoordelijkheid neemt, omdat de anderen hebben gekozen voor de verbrande aarde.'

Michel beloofde de MR-leden complete communautaire vrede gedurende vijf jaar, nadat andere kopstukken de aanhang al hadden verzekerd dat er geen enkele institutionele eis op tafel is gekomen tijdens de onderhandelingen. 'Voor ons gaat het er niet om een zoveelste institutionele oorlog te leveren, een zoveelste staatshervorming uit te voeren. De komende vijf jaar is er geen staatshervorming!', juichte hij, waarna applaus losbarstte.

Voor de MR was het vooral de opdracht om de achterban ervan te overtuigen dat N-VA een pragmatische partij is die woord gehouden heeft. Voor de verkiezingen had Michel zich nog zeer negatief uitgelaten over Bart De Wever. Maar het leek er niet op dat Michel veel moeite moest doen om de militanten te overtuigen. Hij kreeg verschillende keren een staande ovatie.

De 'droomcoalitie' van De Wever

N-VA hield zijn congres in de Antwerpse Lotto Arena. Bart De Wever had weinig moeite om zijn achterban te overtuigen. De voorzitter kreeg een minutenlange staande ovatie toen hij de zaal binnenkwam. Zijn 'droomcoalitie' is geen belastingsregering zoals de vorige, maar een besparingsregering die werkende mensen wil belonen.

Er zit geen communautair luik in dit regeerakkoord, en daarvoor krijgt de partij kritiek van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Die vreest dat het communautaire luik nu voor tien jaar in het vriesvak gaan.

Maar voor de partij van De Wever is het duidelijk dat N-VA alleen stond met die communautaire eisen, en dat de nadruk nu ligt op het sociaal-economische luik van het programma.

In zijn slottoespraak stelde voorzitter Bart De Wever dat er "eindelijk een coalitie gevormd is die uiting geeft aan wat de Vlaamse kiezer wil". "Na 25 jaar gaat de PS eruit", zo zei hij, onder luid applaus.

'Geschiedenis schrijven'

De N-VA heeft in Antwerpen al verschillende keren geschiedenis geschreven, stelde de voorzitter. In 2012 verdreef de partij de socialisten uit het Antwerpse stadhuis, in juli van dit jaar werd ook in Antwerpen het Vlaams regeerakkoord goedgekeurd, waardoor Geert Bourgeois minister-president werd. "Ik vraag jullie nu om opnieuw geschiedenis te schrijven door het federale regeerakkoord goed te keuren."

"De Vlaams kiezer heeft hier veel te lang op gewacht. De vorige regeringen hebben het overheidsbeslag boven de 50 procent laten groeien, kozen voor een evidente oplossing om de belastingkraan open te zetten, maakten de sociale zekerheid minder zeker en minder sociaal."

Nu komt er "een beleid dat de tering naar de nering zet, een evenwicht in de begroting realiseert door structurele besparingen, en de belastingkraan eindelijk dichtdraait. We vragen geld aan de mensen die hun kapitaal in belastingparadijzen wegstoppen en geven geld aan mensen die werken of met een kleine uitkering moeten rondkomen."

Vier uur na het begin van het congres stemde een overdonderende meerderheid van de ongeveer 2.500 aanwezigen voor het regeerakkoord. Er waren volgens het agentschap Belga drie tegenstemmen en één onthouding.

(JH)

Lees meer over:

Onze partners