N-VA buitenspel in Heusden-Zolder

10/01/14 om 06:45 - Bijgewerkt om 06:47

Nadat in Heusden-Zolder een vierde gemeenteraadslid uit N-VA is gestapt, is de partij niet meer nodig om een meerderheid te vormen. N-VA, die na de gemeenteraadsverkiezingen incontournable leek om Heusden-Zolder te besturen, dreigt nu te verhuizen naar de oppositie.

N-VA buitenspel in Heusden-Zolder

N-VA © Belga

In Heusden-Zolder is een vierde gemeenteraadslid uit N-VA gestapt. N-VA is daardoor niet meer nodig om een meerderheid te vormen. Mario Borremans, die eerder al uit de partij stapte, kan daardoor burgemeester blijven. N-VA staat buitenspel.

Nadat het vierde gemeenteraadslid uit de partij gestapt is, houdt N-VA nog maar zes zitjes over. Het is niet langer de grootste partij. De vier gemeenteraadsleden die uit N-VA stapten en nu zetelen als onafhankelijken, halen samen met SP.A, NHZ en Open VLD een meerderheid van 16 zetels op 31.

Coalitie

N-VA is niet meer nodig voor een coalitie, maar de andere partijen in de meerderheid laten weten dat ze na het weekend toch eens rond de tafel willen zitten om te horen wat N-VA nog wil bereiken in de gemeente. Volgende week wordt duidelijk of de Vlaams nationalisten CD&V Plus, Vlaams Belang en Sterk HZ zullen vervoegen in de oppositie.

Ontgoocheld

Voorzitter Robert Lemmens van N-VA Heusden-Zolder reageert ontgoocheld in Het Belang van Limburg. 'Het is duidelijk dat ze verder willen zonder ons. Onze twee schepenen blijven op post maar de kans is groot dat ze hen bevoegdheden gaan afnemen.'

N-VA blijft achter Bruno Buyse staan, de man die er de oorzaak van is dat de burgemeester, een schepen en twee andere raadsleden uit de partij zijn gestapt. Buyse kwam in Heusden-Zolder in opspraak wegens vermeende belangenvermenging in het dossier van de mogelijke verhuis van het cultuurcentrum naar de voormalige mijnterreinen. Het raadslid is daar zelf eigenaar van gronden. Burgemeester Borremans kaartte de situatie aan bij de provinciale leidig van N-VA maar vond daar geen gehoor. (EE)

Onze partners