N-VA boos op vicegouverneur Nationale Bank

08/06/10 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:34

Volgens partijvoorzitter Bart De Wever mengt Luc Coene zich in de verkiezingscampagne.

De N-VA verwijt vicegouverneur Luc Coene van de Nationale Bank dat hij zich mengt in de verkiezingscampagne.

Coene had dinsdagavond in Terzake (Canvas) gezegd dat het voor de financiële markten zeer belangrijk is dat de politiek aangeeft dat de vorming van de federale regering niet te lang zal duren en in welke richting ze zal gaan.

Volgens Coene heerst er op de financiële markten toch enige ongerustheid over de N-VA en de score die ze bij de verkiezingen op 13 juni zou halen.

Dat heeft volgens Coene te maken met de onzekerheid over een eventuele splitsing van het land. 'Wie geld aan België heeft geleend, wil weten of hij dat gaat terugzien', aldus de vicegouverneur.

Coene benadrukte dat men in het buitenland weet dat er in België politieke spanningen zijn en dat de regeringsvorming in 2007 zeer lang heeft geduurd. Een herhaling zou volgens hem tot grote ongerustheid kunnen leiden.

Daarom is het volgens de vicegouverneur van de Nationale Bank heel belangrijk voor de financiële markten en voor het buitenland dat er een signaal komt over de timing en de inhoud van die regeringsvorming.

'Zodat men zeker weet dat er een soort consensus is dat de zaken op zeer korte termijn zullen worden geregeld', aldus Coene, die vooral naar duidelijkheid over de besparingen en de staatshervorming verwees.

'Politieke uitspraak vicegouverneur'

In een reactie op de uitspraken van Coene stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever vast 'dat ook de politiek benoemde vice-gouverneur van de Nationale Bank zich in het rijtje plaatst van diegenen die de wolven in de schaapstal uitnodigen door iedereen bang te maken'.

De N-VA-voorzitter meent dat er deontologische vragen kunnen gesteld worden over een dusdanige politieke uitspraak van een vicegouverneur van de Nationale Bank die zich mengt in een verkiezingscampagne.

Los daarvan noemt De Wever het vooral zorgwekkend 'dat deze mensen een totaal onverantwoord spel aan het spelen zijn'. 'Ze lijken er bijna om te smeken dat de speculanten zich op ons land zouden storten'.

Volgens De Wever is het duidelijk dat het Belgisch establishment, van Thomas Leysen van het Verbond van Belgische Ondernemingen tot Luc Coene van de Nationale Bank, er alles aan doet om de kiezers bang te maken voor de N-VA.

De N-VA-voorzitter roept iedereen in het land, niet alleen de politieke partijen maar ook de vertegenwoordigers van het establishment, op om te stoppen met hun 'paniekzaaierij'. Die vormt immers een bedreiging voor de spaarcenten van de mensen en voor de financiën van dit land, aldus De Wever.

Verwijzend naar de website van econoom Geert Noels zegt De Wever dat er gelukkig nog mensen zijn die niet in een electorale logica zitten.

Lees meer over:

Onze partners