N-VA blijft pieken in opiniepeilingen

01/06/10 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:34

Een nieuwe peiling van La Libre Belgique geeft de partij in Vlaanderen 26 procent van de stemmen.

Volgens een opiniepeiling van La Libre Belgique en RTL-TVi zou de N-VA in Vlaanderen met 26 procent van de stemmen veruit de grootste partij worden. CD&V zou maar de derde partij in Vlaanderen zijn. In Wallonië blijft PS veruit de grootste partij.

De nieuwe opiniepeiling bevestigt de resultaten van de recente peiling van de VRT en De Standaard, die de N-VA 25,2 procent van de kiesintenties in Vlaanderen gaf.

In de peiling van de Libre haalt de partij 26 procent van de stemmen, een verdubbeling van haar score van 13,1 procent bij de Vlaamse verkiezingen in 2009.

De N-VA haalt tien procent meer dan haar vroegere kartelpartner CD&V, die volgens de peiling 16,2 procent haalt en de SP.A met 16,3 procent zou moeten laten voorgaan.

Open VLD zou het moeten stellen met 13,6 procent. Vlaams Belang haalt 15 procent, een pak beter dan de 11,5 procent uit de peiling van de VRT en De Standaard.

Groen! haalt 6,8 procent. Lijst Dedecker zou met 4,3 procent de kiesdrempel niet halen.

PS veruit de grootste in Wallonië

In Wallonië blijft de PS met 30 procent van de kiesintenties de grootse partij. De MR haalt 20,2 procent, Ecolo 18,9 procent en CDH 16,1 procent. De Personenpartij van Mischaël Modrikamen en het FN halen de kiesdrempel niet.

In Brussel wordt de MR met 22,7 procent weer de grootste partij. De PS haalt er 19,4 procent, Ecolo 13,9 procent en CDH 12,1 procent. De Personenpartij scoort in Brussel 8,8 procent.

Populariteit

In Vlaanderen is N-VA-voorzitter Bart De Wever de populairste politicus, voor Alexander De Croo (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (SP.A). N-VA-politicus Siegfried Bracke duikt de top tien binnen op de vierde plaats.

In Wallonië is PS-voorzitter Elio Di Rupo de populairste, voor Jean-Michel Javaux (Ecolo) en Joëlle Milquet (CDH). In Brussel bestaat de top drie uit Guy Verhofstadt (Open VLD), Elio Di Rupo (PS) en Charles Picqué (PS).

De peiling werd door Ipsos Belgium afgenomen tussen 17 en 30 mei bij 750 Vlamingen, 750 Walen en 500 Brusselaars van 18 jaar en ouder.

Lees meer over:

Onze partners