N-VA blijft grootste partij in Vlaanderen, PS in Wallonië

25/09/11 om 19:39 - Bijgewerkt om 19:39

Een nieuwe peiling van de krant La Libre Belgique en televisiezender RTL-TVi kroont de partij van De Wever tot de grootste in Vlaanderen. In Wallonië scoort de PS van Di Rupo het best.

N-VA blijft grootste partij in Vlaanderen, PS in Wallonië

© Belga

Volgens een nieuwe peiling van de krant La Libre Belgique en de televisiezender RTL-TVi blijft de N-VA de grootse partij in Vlaanderen.
De partij van Bart De Wever zou 36 procent van de stemmen halen, zowat zes procent meer dan bij de verkiezingen van juni 2010. In Wallonië en Brussel blijft de PS van formateur Di Rupo de grootste. De peiling werd tussen 9 en 19 september afgenomen, dus voor het BHV-akkoord en de scheiding van de alliantie tussen MR en FDF.

De peiling toont nauwelijks verschuivingen aan in het politieke landschap. De N-VA blijft de enige Vlaamse partij die echt blijft stijgen in de peilingen. Tweede partij is CD&V (15,1 procent), SP.A (14,1 procent), Open VLD (12,5 procent), Vlaams Belang (10,7 procent) en Groen! (7,2 procent). LDD, de partij van Jean-Marie Dedecker zakt verder weg en zou onder het procent eindigen.

PS grootste in Wallonië en Brussel

In Wallonië blijft de PS de grootste. Di Rupo en zijn partij halen er 37,1 procent van de stemmen, iets minder dan bij de verkiezingen. De MR blijft tweede met 21,9 procent. Ecolo en cdH halen tussen de 13 en 14 procent In Brussel haalt de PS 26,3 procent, iets meer dan de MR (25,4 procent). Ecolo is er de derde partij met 12,7 procent en het cdH eindigt op 10 procent van de stemintenties.

Populairste politici: De Wever & Di Rupo
De peiling heeft een foutenmarge van 2,19 proc ent. Bart De Wever (N-VA) blijft de populairste politicus in Vlaanderen, voor Elio Di Rupo (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V). In Wallonië is Di Rupo de nummer één, voor Joëlle Milquet (cdH) en Guy Verhofstadt (Open VLD). In Brussel leidt Di Rupo voor Didier Reynders (MR) en Guy Verhofstadt (Open VLD). (Belga/INM)

Onze partners