N-VA blijft bij kritiek ook al countert De Croo die

27/09/11 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:24

De N-VA blijft erbij dat het akkoord over de financieringswet Vlaanderen in 2030 zal verarmen met 2,5 miljard euro.

Volgens Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) verwachten de federale onderhandelaars een te grote stijging van de belastinginkomsten. Dat heeft Muyters dinsdag in het radioprogramma De Ochtend gezegd, in een reactie op Alexander De Coor. De Open VLD-voorzitter counterde de kritiek van de Vlaams-nationalisten.

Bart De Wever had maandag forse kritiek op het akkoord rond de financieringswet. Volgens de N-VA-voorzitter zitten er manipulaties in de berekening en is er onder meer sprake van een "fenomenale groei van het bbp". Volgens hem zou het akkoord voor Vlaanderen neerkomen op een verlies van 2,5 miljard euro in 2030.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo counterde die kritiek. Volgens hem is er geen sprake van "manipulaties" en zijn alle berekeningen gedaan door de Nationale Bank. De Croo ontkent ook dat de verwachte bbp-groei onrealistisch hoog zou liggen. In De Ochtend gaf De Croo een sneer aan het adres van Vlaams N-VA-minister Muyters. "In Terzake sprak hij van een groei van 3,9 procent. Maar dat is de groei inclusief de inflatie. Dan is die 3,9 procent perfect correct. Muyters en cijfers, het blijft een probleem." Die laatste opmerking noemde Muyters in een reactie "heel klein". "Iedereen maakt fouten." Waarop hij zelf een rekenflater van De Croo aanhaalde.

Realisme

Ten gronde stelde Muyters dat het probleem niet zozeer ligt bij het groeicijfer van 3,9 procent als wel bij de stijging van de belastingen die daaraan gekoppeld wordt, de zogenaamde elasticiteit. De onderhandelaars gaan uit van een groei van 5,1 procent, terwijl een groei van 4,1 volgens Muyters "realistischer" is. "Bij zo'n normale stijging kom je voor Vlaanderen tegen 2030 uit op een vermindering van de ontvangsten van 2,5 miljard euro", aldus Muyters. (Belga/SD)

Onze partners