N-VA: 'Bij vorig referendum zijn doden gevallen, niet voor herhaling vatbaar'

29/10/15 om 19:58 - Bijgewerkt om 19:57

Hendrik Vuye (N-VA) is geen voorstander van een referendum over Vlaamse onafhankelijkheid, zoals Kristof Calvo (Groen) eist.

N-VA: 'Bij vorig referendum zijn doden gevallen, niet voor herhaling vatbaar'

Hendrik Vuye © Belga

N-VA-fractieleider in de Kamer Hendrik Vuye ziet niets in een referendum over Vlaamse onafhankelijkheid. Kristof Calvo van Groen had de Vlaams-nationalisten daartoe uitgedaagd, maar het verleden leerde Vuye naar eigen zeggen dat een referendum geen goed idee is.

'Als N-VA in 2019 opnieuw een communautaire campagne wil, moet ze ook maar een referendum durven organiseren, zoals in Schotland en Catalonië', argumenteert Calvo in zijn nieuwe boek F*ck de zijlijn. Volgens hem zijn de N-VA'ers 'nationalisten zonder moed.' 'De sfeer in België verzieken, ja, maar de bevolking vragen of België ook echt moet worden opgeblazen, dat durven ze niet.'

Koningskwestie

In de wandelgangen van de Kamer liet Vuye zich voor een VTM-camera ontvallen dat de oproep van Calvo vooral wijst op een gebrek aan historische kennis. 'Hij zou moeten weten dat we in 1950 een referendum georganiseerd hebben en dat daar toen meerdere doden gevallen zijn, dat we op de voorgrond stonden van een burgeroorlog', zo verwees de N-VA'er naar de koningskwestie. 'Ik denk niet dat dat voor herhaling vatbaar is.'

Op twitter noemde Calvo het intussen 'ontroerend' dat Vuye een burgeroorlog vreest bij een referendum over de toekomst van België. 'Ze durven de handschoen niet opnemen', besluit hij. (Belga/AVE)

Onze partners