N-VA: 'Besparingen in begroting zijn fata morgana'

06/02/13 om 11:58 - Bijgewerkt om 11:58

N-VA: 'Besparingen in begroting zijn fata morgana'

© Belga

N-VA spreekt tegen dat de regering in haar begroting voor 2013 voor 3,7 miljard euro besparingen doorvoert. "De besparingen in deze begroting zijn een fata morgana", stelde Kamerlid Steven Vandeput tijdens het begrotingsdebat in de plenaire Kamer. Volgens hem bevat het budget voor meer dan 2 miljard euro aan eenmalige ingrepen die in 2014 opnieuw moet worden gevonden. "Wat rest, zijn belastingsverhogingen".

De plenaire Kamer bespreekt de begroting voor dit jaar, waarover de regering-Di Rupo het eind vorig jaar eens raakte. De ambitie is het jaar af te sluiten met een tekort
van 2,15 procent van het bbp. Omdat intussen een aantal parameters al werd bijgesteld, zal de regering wellicht in de loop van het jaar nog moeten bijsturen.

Op de rol staan liefst 68 sprekers ingeschreven. Karin Temmerman (SP.A) mocht de spits afbijten. Zij verdedigde de keuzes van de regering en sprak haar steun uit voor premier Elio Di Rupo (PS), die eerder stelde dat de Europese top van juni de gelegenheid moet zijn om van koers te veranderen mocht blijken dat de focus op bezuinigingen een rem op de economie betekent.

Steven Vandeput (N-VA) herinnerde eraan dat 2012 "gitzwart" is geëindigd met alleen maar slecht economisch nieuws en dat 2013 zich al niet veel beter aankondigt. "Een gezonddenkend mens zou denken dat de begroting 2013 een kantelmoment zou zijn, met maatregelen die het vertrouwen herstellen. Het blijft echter bij borstklopperij. Ze bevat geen plan, alleen maar holle slogans."

Daaronder catalogeert hij de ambitie van de regering om de loonkosthandicap tegen 2018 weg te werken. Hij citeerde cijfers van Eurostat, die een pak hoger liggen dan de 5,2 procent die de regering hanteert. "Wie gelooft dat een loper die alleen traint op de sprint, ooit een marathon kan lopen? ", sprak Vandeput.

'Regering doet aan zelfbedrog wat besparingen betreft'

Hij zei dat de regering in 2012 haar eigen doelstelling niet heeft gehaald. Entiteit I sloot af met een tekort van 2,6 procent van het bbp, in plaats van de geplande 2,4 procent. "En ook dit jaar ziet het er niet naar uit, want de hypotheses die werden gebruikt zijn al hopeloos achterhaald".

Hij beschuldigde de meerderheid ook van "zelfbedrog", wat de omvang van de besparingen betreft. De N-VA'er had het over een fata morgana. "Deze begroting schuift de lasten door naar volgend jaar", laakte hij. Vandeput noemt de suggestie vanuit PS- en cdH-hoek om het besparingstraject te versoepelen "waanzin". "U kan deze inspanningen niet vragen als u tegelijkertijd geen zicht op beterschap biedt". (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners