N-VA: ‘België verdrinkt in de adviseurs’

Ook al beloofde de regering twee jaar geleden drastisch te snoeien in de 600 adviesraden, er blijken er vandaag 700 te zijn. Dat kwam N-VA te weten.

Twee jaar nadat de regering beloofde drastisch te snoeien in de 600 bestaande commissies en adviesraden blijken er ondertussen al 700 raden te zijn, zo klaagt de N-VA aan.

“Eigenlijk kan er in België nog altijd niemand zeggen hoeveel adviesraden en commissies er zijn die de federale ministers en staatssecretarissen adviseren”, zegt N-VA- kamerlid Ben Weyts in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Twee jaar geleden kreeg hij toenmalig premier Herman Van Rompuy (CD&V) zover dat die een opkuis van de toen naar schatting 600 adviesraden beval.

Meer dan 14.000 leden

“We hebben echter honderd commissies en adviesraden ontdekt waarvan we het bestaan nog niet kenden. Op dit moment zijn het er in totaal 709, die samen meer dan 14.000 leden tellen”, aldus Weyts: “Je maakt daardoor in dit land meer kans om lid te zijn van zo’n commissie dan van bijvoorbeeld de Koninklijke Jagersbond.”

Weyts: ‘Een op vier legt nooit jaarverslag neer’

Het is echter niet allemaal kommer en kwel, zegt Weyts. Veel adviesraden verrichten nuttig werk. “Anderzijds moeten we ook vaststellen dat een op de vier adviesraden nooit een jaarverslag neerleggen en dat er zelden evaluaties worden gemaakt over de werking of het nut ervan.”

De N-VA-ondervoorzitter roept formateur Elio Di Rupo werk te maken van de wildgroei aan commissies en adviesraden, wat “meteen ook voor een behoorlijke financiële besparing kan zorgen.”

Ook OESO volgt kritiek

Weyts staat niet alleen met zijn kritiek. De Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, zegt in haar jongste rapport over België dat “het aantal adviesraden te hoog is en een efficiënte besluitvorming bemoeilijkt”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content