N-VA behaalt monsterscore

13/06/10 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

De partij is afgetekend de grootste in Vlaanderen. Voor het eerst bezet geen van de drie traditionele partijen de leiderspositie in het Vlaamse politieke landschap.

De N-VA heeft tijdens de federale verkiezingen een zeer grote overwinning behaald. De partij behaalt een resultaat dat rond de dertig procent schommelt. CD&V gaat er zowat overal op achteruit en zakt onder de 20 procent. In Franstalig België is de PS de grootste partij.

De N-VA maakt de voorspellingen uit de peilingen meer dan waar en wordt op veel plaatsen in Vlaanderen de grootste partij. De partij zit op veel plaatsen een eind boven de 20 procent en soms boven de 30 procent.

Volgens gedeeltelijke uitslagen voor de Senaat behaalt de N-VA ongeveer een derde van de stemmen. Dat is dubbel zoveel dan voormalig kartelpartner CD&V.

Dat betekent dat de Vlaamse christendemocraten niet meer de grootste partij in Vlaanderen zijn. Volgens CD&V ligt de bal nu in het kamp van de N-VA.

Open VLD, Vlaams Belang en Lijst Dedecker (LDD) gaan erop achteruit. Op verschillende plaatsen haalt LDD de kiesdrempel niet. De SP.A houdt stand. Groen! haalt verdeelde resultaten, maar stijgt op de meeste plaatsen.

Franstalig België

In Franstalig België pakte RTL-TVi uit met een exit poll waaruit blijkt dat de PS veruit de grootste partij is. De Franstalige socialisten halen in Wallonië ongeveer 33 procent, op ruime afstand gevolgd door de MR (22,5 procent).

De Franstalige socialisten worden daarmee weer de grootste partij nadat ze de koppositie tijdens de verkiezingen in 2007 aan de MR moesten afstaan.

CDH en Ecolo vechten om de derde plaats. Ze halen respectievelijk 14,9 en 14,3 procent. De Personenpartij van Mischaël Modrikamen zou met 4,8 procent de kiesdrempel niet halen;

In Brussel zou de MR volgens de exit poll de grootste partij blijven met 24,5 procent, maar ze wordt op hielen gezeten door de MR, met 23,6 procent. CDH en Ecolo schommelen in Brussel rond de veertien procent. Ook in Brussel haalt de Personenpartij met ongeveer 3,5 procent de kiesdrempel niet.

Lees meer over:

Onze partners