N-VA begraaft tobintaks na jaren onderhandelen

Sander Loones © Saskia Vanderstichele

De N-VA roept haar coalitiepartners in de federale regering op om de stekker uit de tobintaks te trekken. “De tijd lijkt rijp om na een lange lijdensweg de stekker uit de taks te trekken en het nieuwe belastingidee te begraven”, schrijft Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) in een opiniestuk in De Tijd.

De tobintaks is een taks op financiële transacties waar op Europees niveau op gebroed wordt. Tien landen, waaronder België, onderhandelen daar al jaren over. Begin volgende maand komt een compromisvoorstel op tafel bij de Europese ministers van Financiën. Op dat moment moet ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich over de taks uitspreken.

u0022Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen.u0022

“De belasting heeft meer nadelen dan voordelen. Het is een toonbeeld van een fausse bonne idée“, vindt Loones. “Het zou de doodsteek voor de financiële sector in België betekenen. Dan mogen we duizenden jobs en de bijbehorende business uitwuiven. De rol van Brussel als financieel centrum, met onder meer de vestigingen van Swift en Euroclear, is dan volledig uitgespeeld.” Bovendien zou volgens N-VA de impact van de tobintaks ook buiten de financiële sector voelbaar zijn.

De N-VA doet daarom een oproep aan CD&V-vicepremier Kris Peeters om het verzet tegen de tobintaks te steunen. “Minister Peeters, laten we die kans grijpen en de belasting kelderen.”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is niet te spreken over het pleidooi van N-VA. Hij noemt het zelfs “hemeltergend” dat België de tobintaks zou tegenhouden. “Als België de onderhandelingen verlaat, dan is de tobintaks de facto ten dode opgeschreven”, klinkt het. Calvo: “België zou in dit dossier net voortrekker moeten zijn. De tobintaks is de perfecte gelegenheid om fiscale rechtvaardigheid op Europees niveau aan te scherpen. De N-VA toont hier opnieuw haar ware gelaat als partij van grootbanken en multinationals. Dergelijke destructieve speculatie is niet goed voor de economie.”

Calvo roept premier Charles Michel op zich te verzetten tegen het N-VA-voorstel en vast te houden aan de taks. De Groen-politicus wijst erop dat de MR wel altijd achter het idee heeft gestaan.

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo laat weten dat zijn partij gewonnen is voor de tobintaks, maar enkel als de taks wordt toegepast in de hele Europese Unie en op zijn minst in de Benelux. ‘Wat Open Vld betreft kan de financiële transactietaks, maar dan wel als ook andere Europese landen en in de eerste plaats onze buurlanden meedoen. Anders is het economisch masochisme.’

‘Als ons land hier als enige Benelux-land mee zou verdergaan, zou dit jobs kosten en financiële instellingen wegjagen net op een moment dat met de Brexit heel wat grote instellingen die momenteel in het Verenigd Koninkrijk zijn gevestigd eraan denken om het Kanaal over te steken. Het zou vandaag vanuit economisch oogpunt bijzonder schadelijk zijn om hier als enige Benelux-land mee verder te gaan’. Voor Open Vld kan de taks dus enkel ‘als ook andere Europese landen en in de eerste plaats onze buurlanden meedoen’. ‘Anders is het economisch masochisme’, klinkt het.

Partner Content