‘N-VA bedoelt eigenlijk separatisme, niet confederalisme’ (CD&V)

© Belga

‘Bart De Wever zet zichzelf op het federale niveau buitenspel met dit N-VA-programma’, stelt minister van Staat Mark Eysekens (CD&V).

De CD&V’ers Eric Van Rompuy en Mark Eyskens hebben duidelijk afstand genomen van de congresteksten die de N-VA voorgesteld heeft en waarin ze het door haar bepleite confederalisme uitwerkt.

“Dit is onaanvaardbaar voor ons”, zei Van Rompuy in Mise au Point op de RTBF. “Hij zet zichzelf op het federale niveau buitenspel”, oordeelde Mark Eyskens op RTL TVI over N-VA-voorzitter Bart De Wever.

‘De Wever is een doodgraver’

Eric Van Rompuy, voormalig Vlaams minister en nog steeds Vlaams parlementslid, sprak zich in de krant De Tijd al in dezelfde zin uit. “Onversneden separatisme”, noemde hij het N-VA-programma daar. “Ze bedoelen eigenlijk separatisme, niet confederalisme”.

Hij voegde eraan toe dat CD&V “weigert” een nieuwe communautaire ronde te starten bij de regeringsvorming na de verkiezingen van 2014.

Bart De Wever is volgens Van Rompuy “meer een doodgraver” van België dan een kandidaat-premier. Na de uitvoering van de zesde staatshervorming zal het zwaartepunt van het Belgische bestel al bij de deelstaten liggen, benadrukt hij.

Eerder liet CD&V-politica Brigitte Grouwels zich niet onverdeeld negatief uit over de N-VA-teksten. “Ook wij hebben altijd gezegd dat de Vlaamse Gemeenschap in Brussel moet blijven investeren in Brussel”, zei de Brusselse minister. “En ook nu moeten Brusselaars al keuzes maken, bijvoorbeeld tussen Nederlandstalig of Franstalig onderwijs.”

Rudy Demotte: ‘Opgewarmde kost’

Behalve Van Rompuy en minister van Staat Mark Eyskens haalden zondag ook heel wat Franstalige politici uit naar de N-VA. Waals minister-president Rudy Demotte (PS) zet het N-VA-programma weg als een “kwakzalversmiddel” en “opgewarmde kost”, maar ook als “arsenicum” bestemd om de werking van het land te verhinderen.

PS-voorzitter Paul Magnette vindt dan weer dat de N-VA “een beetje onvolwassen” is, maar ook een partij die haar “ultieme doel, het einde van België” heeft vrijgegeven. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content