N-VA: ‘Bankenwet is gemiste kans voor spaarder en kleine aandeelhouder’

© Belga

‘Het is onbegrijpelijk dat in de bankenwet de belastingverlaging op kasbons, obligaties en aandelen voor de kleine spaarder gesneuveld is,’ zegt N-VA-volksvertegenwoordiger Peter Dedecker.

“Het voorstel van de Bankenwet van Koen Geens is een gemiste kans voor de spaarder en kleine aandeelhouder. Het is onbegrijpelijk dat de belastingverlaging op kasbons, obligaties en aandelen voor de kleine spaarder gesneuveld is”, zegt kamerlid Peter Dedecker (N-VA).

“Op basis van de regeringscommunicatie lijkt de nieuwe Bankenwet een doorslagje van wat op het Europees niveau voorligt”, zegt Dedecker in een persbericht.

Universele bank

“Het model van de universele bank blijft behouden. Banken kunnen nog aan trading doen voor hun cliënten en in het kader van de normale bankwerking. Een goede zaak, want België moet zich blijven inpassen in het Europese verhaal en dient de eigen banken niet concurrentieel te benadelen ten opzichte van de 80 procent filialen of dochters van buitenlandse banken die ook met ons spaargeld werken.”

Fiscale discriminatie

De N-VA betreurt dat het wegwerken van de fiscale discriminatie op spaargeld gesneuveld is. “Mensen met wat spaargeld op kasbons moesten van deze regering al een belastingverhoging van 66 procent slikken. Het is een gemiste kans om de belastingvrijstelling op het spaarboekje niet uit te breiden naar kasbons, aandelen of obligaties. Het is onbegrijpelijk dat dergelijke belastingverlaging gesneuveld is, nota bene dankzij Open VLD, ” aldus Dedecker.

Belastingverlaging

Bij de bespreking in het parlement zal de N-VA het eigen wetsvoorstel voor de uitbreiding van de belastingvrijstelling hieraan koppelen. Dedecker: “Ons wetsvoorstel van collega Veerle Wouters maakt werk van een belastingverlaging voor de kleine spaarder en aandeelhouder.”

Het N-VA-voorstel biedt volgens Dedecker garanties voor de privacy en draagt de goedkeuring weg van de Vlaamse Federatie voor Beleggers en Beleggingsclubs (VFB). “Of om Paul Huybrechts, voorzitter van de VFB, te citeren: ‘De partijen die dit tegengehouden hebben, zijn niet goed bezig met de spaarders en met de economie van het land.'” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content