N-VA aan de macht in 1 op 3 gemeenten

17/10/12 om 08:01 - Bijgewerkt om 08:01

N-VA levert 38 burgemeesters en zit in honderd gemeenten (bijna 1 op 3) in de coalitie. De cijfers staan in schril contrast met de klacht van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat zijn partij uit de gemeentebesturen wordt geweerd.

Een dag na zijn overwinningsspeech maakte Bart De Wever zijn beklag over het feit dat er in vele gemeenten anti-N-VA-coalities worden gevormd. Volgens de N-VA-voorzitter werden er 'van hogerhand' orders gegeven om zijn partij uit de gemeentebesturen te houden. 'We zullen hen de rekening presenteren,' zei De Wever.

'We hebben 1.700 verkozenen en gaan aan 120 schepenen komen,' zei De Wever. Het Laatste Nieuws rekende uit dat dit 'een zware onderschatting' is.

N-VA in coalitie in 1 op 3 gemeenten

'N-VA komt in een goeie 100 gemeenten aan de macht,' schrijft de krant. 'Dat is bijna één op drie.' Dat aantal kan nog stijgen want in vele gemeenten zijn de coalitiegesprekken nog in volle gang.

Het aantal uitvoerende mandaten is moeilijk te becijferen, maar het zullen er zeker meer dan 200 zijn, zegt Het Laatste Nieuws. Liefst 38 N-VA verkozenen worden burgemeester in hun gemeente.

Badmeester

Eén op drie van die verkozenen heeft geen enkele politieke ervaring en al zeker niet met het besturen van een gemeente. Zo worden onder meer een gewezen badmeester, een gepensioneerde fotograaf en een muzikant van Helmut Lotti N-VA-burgemeester in hun gemeente.

N-VA neemt overigens in meerdere steden en gemeenten zelf deel aan anti-coalities tegen de grootste winnaars. Bekendste voorbeeld is Kortrijk waar de N-VA samen met Open-VLD grote winnaar Stefaan De Clerck aan de kant schuift om de burgemeesterssjerp te gunnen aan minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne.

N-VA is in West-Vlaanderen de grootste in 3 gemeenten, maar zit (al dan niet in anti-CD&V-coalities) mee aan tafel in 25 gemeenten. (EE)

Onze partners