Muyters verdedigt zich in Vlaams Parlement

© Belga

Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement verdedigd tegen de beschuldigingen van de oppositie dat hij eind 2009 het parlement zou voorgelogen hebben over de begrotingstoestand.

Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) heeft zich in het Vlaams Parlement verdedigd tegen de beschuldigingen van de oppositie dat hij eind 2009 het parlement zou voorgelogen hebben over de begrotingstoestand. De coalitiepartners CD&V en sp.a geloven de minister op zijn woord. Ook Kris Peeters bevestigde de steun van de regering.
Een door ex-N-VA-medewerker Bas Luyten gelekte mail van een kabinetsmedewerker bracht Muyters vorige week in verlegenheid. De mail liet verstaan dat Muyters informatie had achtergehouden over het verwachte begrotingstekort. Dat was begroot op één miljard euro, maar klokte aan het jaareinde 200 miljoen euro hoger af. Op 16 december had de minister in het parlement gezegd dat hij nog geen indicaties had dat het tekort groter zou zijn dan geraamd.

LDD-fractieleider Lode Vereeck wou hierover uitleg in de begrotingscommissie. Muyters ontkent dat hij informatie achterhield en zegt dat het extra tekort onverwacht kwam. “Het zou onverstandig zijn op 16 december te zeggen dat ik geen indicaties heb van een groter tekort als ik weet dat ik er niet ga geraken”, zei Muyters. De Vlaamse regering heeft in december ook geen extra maatregelen genomen om ontsporingen tegen te gaan. “Stel dat ik het wist, dan had ik toch wel extra maatregelen genomen, anders zou ik bijzonder dom zijn”, zei de minister.

Een maand eerder, in november, was er wel een rapport dat waarschuwde voor een tekort van 1,2 miljard euro. Maar toen heeft de Vlaamse regering meteen ingegrepen, stelde Muyters, die zijn betoog staafde met technische informatie en cijfers. Muyters kreeg ook nog andere vragen voorgeschoteld. Vlaams Belang-fractieleider Filip Dewinter ondervroeg de minister over het belastingvoordeel voor woonleningen. Dat wordt vanaf 2014 een gewestbevoegdheid. Muyters kreeg daarover twee weken geleden de wind van voren.

De N-VA-minister herhaalde dat de Vlaamse regering in 2014 de engagementen voor de lopende leningcontracten zal nakomen. De budgettaire impact van de overdracht is nog niet bekend, al probeert de Vlaamse administratie die dezer dagen te berekenen. Oppositiepartij Groen ondervroeg minister-president Kris Peeters over de “communicatieblunders” van de Vlaamse regering en van minister Muyters in het bijzonder.

Motie van wantrouwen

De oppositiepartijen Open VLD, LDD, Groen! en Vlaams Belang hebben een motie van wantrouwen tegen de minister ingediend. De plenaire vergadering zal hierover op 25 januari stemmen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content