Muyters ontdekt massale fraude met premies tijdskrediet

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters is voor 1,3 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde aanmoedigingspremies op het spoor gekomen. Het gaat om premies die Vlaanderen uitkeert aan wie deeltijds werkt of een loopbaanonderbreking neemt, bovenop de federale uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters is voor 1,3 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde aanmoedigingspremies op het spoor gekomen. Het gaat om premies die Vlaanderen uitkeert aan wie deeltijds werkt of een loopbaanonderbreking neemt, bovenop de federale uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Een tiental betrokkenen ontving onterecht meer dan 20.000 euro. Muyters wil dat elke euro wordt terugbetaald.

Vlaanderen betaalt al jaren aanmoedigingspremies uit voor tijdskrediet of een loopbaanonderbreking, bovenop de federale uitkering van de RVA. Maar terwijl de federale premie jaarlijks moet worden aangevraagd, vereist de Vlaamse aanmoedigingspremie slechts dat de ontvanger een seintje geeft wanneer zijn of haar toestand verandert. Bovendien kwam daar tussen 2001 en 2011 nooit controle op.

Uit een koppeling van de Vlaamse databanken met die van de RVA blijkt nu dat 17 procent van de betrokkenen hun veranderde situatie niet doorgaf, goed voor 187 “fraudedossiers”. In 45 gevallen gaat het om minder dan duizend euro, maar twaalf mensen bleven onterecht meer dan twintigduizend euro ontvangen, verduidelijkt men op het kabinet-Muyters.

Muyters: ‘Elke euro moet worden terugbetaald’

De N-VA-minister wil dat “elke euro wordt terugbetaald”. Hij zal het geld terugvorderen van de onrechtmatige ontvangers, indien nodig met een terugbetalingsplan. Intrest op de verschuldigde bedragen vraagt Muyters niet. Tegelijk zal de minister de Interne Audit van de Vlaamse Administratie een doorlichting vragen, om bij het Vlaams Subsidieagentschap na te gaan hoe dit alles kon gebeuren. De koppeling van de databanken zal voortaan ook elke maand automatisch gebeuren.

Groen-fractieleider Filip Watteeuw is verbaasd dat de fraude nu pas aan het licht komt. “Nochtans is het technisch al langer mogelijk om deze databanken aan elkaar te koppelen”, reageert hij. “Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat bepaalde Vlaamse ‘geldstromen’ blijkbaar niet of onvoldoende gecontroleerd worden. Terwijl deze Vlaamse regering harde besparingsmaatregelen neemt, sijpelt er onnodig geld weg.”

Politieke verantwoordelijkheid

Watteeuw erkent dat Muyters “correct” gehandeld heeft, maar wil “de vraag naar de politieke verantwoordelijkheid” wel nog beantwoord zien. In totaal werden sinds de start in 2001 al ruim 8.800 aanmoedigingspremies toegekend, waarvan er 6.144 nog lopen. Van de intussen weer afgesloten dossiers bereikte ongeveer de helft de einddatum (1.321), terwijl de andere helft voortijdig werd stopgezet (1.339).

Welgeteld 1.106 begunstigden gaven hun gewijzigde situatie correct door, maar in 233 gevallen gebeurde dat niet. In 187 dossiers zorgde dat voor onterechte betalingen. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content