Muyters (N-VA): ‘België bepaalt niet wat Vlaanderen betaalt’

‘België moet bepalen wat Vlaanderen bepaalt.’ Dat heeft Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters gezegd naar aanleiding van het overleg over de fantoombevoegdheden,

Vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van ons land zitten rond de tafel om te praten over de zogenaamde fantoombevoegdheden, waarvoor de federale regering niet meer wil betalen. Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) wil niet dat de federale regering beslist waarvoor de deelstaten moeten betalen.

“Wij komen luisteren, we hebben nog altijd geen lijst gezien”, zei Muyters. “Maar wij willen niet dat federaal bepaalt wat Vlaanderen bepaalt”.

Werkafspraken

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) verwacht vooral dat er “werkafspraken” worden gemaakt.

De ministers zullen onder meer praten over een hogere bijdrage van de deelstaten voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren. Nu betaalt vooral de federale overheid daarvoor.

Pensioenen

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) herhaalde wat hij zei toen hij nog vicepremier was in de federale regering. “De deelstaten moeten wat meer betalen voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren. Ik ben niet van gedacht veranderd nu ik weer in Brussel zit”.

Waals begrotingsminister André Antoine (cdH) liet verstaan dat de discussie breder gaat dan enkel de fantoombevoegdheden. Volgens hem moet alles gezien worden in de discussie over het begrotingstraject dat alle regeringen de komende jaren moeten afleggen.

Fantoombevoegdheden

De deelstaten voelen zich niet gebonden om de 250 miljoen euro te vinden die de federale regering wil schrappen. De federale regering heeft in haar begroting voorzien dat er 250 miljoen euro aan zogenaamde fantoombevoegdheden zouden worden geschrapt. Die bevoegdheden zijn eigenlijk van de deelstaten, maar worden nog door de federale overheid betaald.

De verschillende regeringen van ons land gaan nu zes werkgroepen oprichten om de discussie over de fantoombevoegdheden en de responsabilisering van de deelstaten te helpen beslechten.

Werkgroepen

De federale regering heeft zes punten opgelijst die nu elk in werkgroepen worden besproken. Belangrijkste punten zijn de pensioenbijdragen van de deelstaten voor hun eigen ambtenaren, de bijdrage van de deelstaten voor de EU en de programma’s voor ontwikkelingssamenwerking van de universiteiten. Daarnaast zijn er nog drie kleinere punten.

De discussie lijkt nu verbreed te zijn. Gewesten en gemeenschappen hebben ook vragen en ook die worden in de gesprekken opgenomen. Zo is Vlaanderen bijvoorbeeld vragende partij voor een snellere inning van de successierechten en ook de Waalse regering heeft eigen verzoekjes.

De Vlaamse en Waalse regeringen voelen zich niet gebonden door het objectief van de 250 miljoen euro. “Dat cijfer staat niet meer in de nota”, liet Waals minister André Antoine (cdH) achteraf optekenen. “De 250 miljoen is een doelstelling van de federale regering, niet de onze. Wij hebben onze eigen begroting”, zei Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

“De 250 miljoen euro was gisteren geen zekerheid en is dat vandaag nog niet. Maar ik heb bij alle betrokkenen de wil gezien om de zaken nu verder te bespreken en een akkoord te zoeken dat door iedereen gedragen is”, suste federaal vicepremier Steven Vanackere (CD&V) achteraf.

Gehakketak

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) merkte op dat er “altijd gehakketak is als er partijen in de deelstaatregeringen zitten die niet in de federale regering zitten”. Hij doelde op N-VA en Ecolo. “Hun doelstelling is niet dezelfde als die van de partijen van de federale regering. Maar uiteindelijk kunnen we beter dat gehakketak stoppen en samen zorgen dat we de doelstellingen die we met de EU hebben afgesproken halen”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content