'Muyters moet Moskou aanspreken over antiholebiwet op winterspelen' (SP.A)

08/08/13 om 17:17 - Bijgewerkt om 17:17

Vlaams SP.A-parlementslid Jan Roegiers wil dat minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) het Internationaal Olympisch Comité en de Russische regering officieel aanspreekt op de strenge antiholebiwet in het land.

'Muyters moet Moskou aanspreken over antiholebiwet op winterspelen' (SP.A)

© Belga

Moskou heeft laten verstaan dat de antiholebiwet ook zal gelden voor de atleten die in 2014 voor de Winterspelen naar Sotsji afzakken. SP.A'er Jan Roegiers wil dat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) het IOC en de Russische regering aanspreekt over de omstreden wet.

Op grond van de nieuwe wet kan al wie 'niet-traditionele seksuele relaties' propageert tegenover minderjarigen bestraft worden. De tekst stelt ook expliciet dat schendingen door vreemdelingen tot arrestaties kunnen leiden.

De jongste dagen spraken verschillende belangenverenigingen en beroemdheden zich uit voor een boycot van de spelen, of toch minstens een statement van verdraagzaamheid. "We moeten de druk op Poetin opvoeren, ook vanuit het kleine Vlaanderen", vindt ook Jan Roegiers (SP.A). Hij benadrukt dat homofobie "diametraal" staat tegenover de Olympische gedachte en wijst erop dat twee van de zeven fundamentele principes uit het Olympisch Charter zich specifiek uitspreken tegen discriminatie.

Jan Roegiers: 'Kan integriteit spelers gegarandeerd worden?'

De socialist roept minister Muyters (N-VA) op Moskou en het IOC officieel aan te spreken. Hij vraagt hem ook of de veiligheid en integriteit van atleten en toeschouwers wel gegarandeerd kan worden en wil weten of onze delegatie een teken van verdraagzaamheid zal tonen tijdens de spelen.

Op het kabinet-Muyters neemt men voorlopig geen standpunt in. "Het gaat om een wet in een ander land. Daar kan je niet zomaar kritiek op uiten zonder diplomatieke rel", zo valt te horen.

Outgames

De Vlaamse steun aan de Outgames toont echter aan dat "sport voor iedereen" de regering nauw aan het hart ligt, argumenteert men bij de N-VA-minister. De kans bestaat ook dat later alsnog een forser standpunt wordt ingenomen. "Maar dan door de voltallige regering en niet door één minister." (Belga/AVE)

Onze partners