Muyters is formeel: geen subsidies voor boswandeling

Vlaanderen gaat geen 510 euro betalen aan natuurcoaches die met mensen in het bos gaan wandelen. © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

‘We betreuren de manier waarop minister Joke Schauvliege dit in de markt heeft gezet. Nu lijkt het alsof wandelen in de natuur gelijkstaat aan een puur professionele loopbaanbegeleiding,’ klinkt het bij het kabinet-Muyters.

510 euro Vlaamse subsidie voor wie bij wijze van loopbaanbegeleiding een ommetje in het bos maakt onder begeleiding van een natuurcoach, het bleek vorige week zomaar te kunnen. Het Agentschap Natuur en Bos leidt tien dergelijke coaches op. Kostprijs: 550 euro voor twee keer twee uur wandelen, waarvan 510 euro betaald werd met door de Vlaamse overheid betoelaagde loopbaancheques. Die zijn in het leven geroepen om werknemers voordelig toegang te bieden tot erkende loopbaanbegeleidingscentra.

In het Nieuwsblad klonk Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) enthousiast. ‘Wie geregeld in de natuur vertoeft , blijft gezond en hoeft niet thuis te blijven van het werk door ziekte. Dat bespaart de overheid jaarlijks miljoenen.’

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) ziet het enigszins anders: ‘De boswandeling wordt niet erkend en kan ook geen subsidies krijgen,’ zo zei Muyters in het Vlaams Parlement. Een uurtje wandelen in de natuur, ook met een natuurcoach, is immers nog iets anders dan een volwaardige loopbaanbegeleiding.

‘We betreuren wel de manier waarop minister Joke Schauvliege dit in de markt heeft gezet. Nu lijkt het alsof wandelen in de natuur gelijkstaat aan een puur professionele loopbaanbegeleiding. Een natuurcoach gaat je competenties niet in kaart brengen, die gaat je niet vertellen welke vervolgopleidingen of carrièrestappen je kan overwegen,’ zo verduidelijkt woordvoerder Thomas Pollet.

Philippe Muyters
Philippe Muyters© belgaimage

Precies daar ligt het cruciale verschil met erkende loopbaanbegeleiding. ‘Indien het loopbaancentrum de dienstverlening naar de burger toe zou beperken tot het afnemen van een persoonlijkheidstest – een boswandeling – en enkel resultaten hiervan overloopt met de klant, kunnen we niet spreken over een volwaardige loopbaanbegeleiding,’ aldus Muyters.

Daarmee is dan weer niet gezegd dat wandelingen niet kunnen betaald worden met loopbaancheques – dat kan wél, op voorwaarde dat er ook echt aan begeleiding gedaan wordt. Muyters: ‘We kijken niet na of iets op de eerste verdieping, de tweede verdieping, de derde verdieping of buiten wordt gegeven, maar we kijken wel de inhoud na van wat wordt gegeven.’ In het geval van de boswandelingen gaat het volgens Pollet om erkende jobcoaches die loopbaanbegeleiding geven, en bijkomend een natuuropleiding krijgen bij Natuur en Bos. Die mensen organiseren hun loopbaanbegeleiding dan buiten in de natuur.

Mogelijk blijft het daar niet bij. De woordvoerder van de minister wijst erop dat N-VA, net zoals CD&V, erkende loopbaanbegeleiding aan de privé wil overlaten. ‘Maar het Agentschap Natuur en Bos is natuurlijk een vehikel van de overheid. De N-VA-fractie heeft daar toch wel vragen bij: hoort het tot hun kerntaken om die begeleiding te organiseren? Dat kan nog een staartje krijgen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content