Musicus en dirigent René Jacobs wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek - Klassiek

30/03/14 om 07:56 - Bijgewerkt om 07:56

De musicus en dirigent René Jacobs heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek - Klassiek 2012-2013 in ontvangst mogen nemen. De Cultuurprijzen worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurleven.

Musicus en dirigent René Jacobs wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek - Klassiek

© Mirjam Devriendt

René Jacobs werd op 31-jarige leeftijd voltijds musicus als solozanger en oprichter van het ensemble 'Concerto Vocale' in 1977. Tijdens de verjaardageditie van het Klarafestival in Bozar in Brussel mocht de musicus en dirigent de prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek - Klassiek in ontvangst nemen.

Divers publiek

Jacobs studeerde klassieke talen aan de universiteit en muziek aan het conservatorium van Gent. Hij doceerde aan verschillende internationale scholen, maar bouwde ook een succesvolle operacarrière uit: eerst als zanger, daarna als dirigent. Hij verrichtte pionierswerk toen hij authenticiteit op de internationale operascène introduceerde.

De erg diverse jury slaagde erin zich volledig achter één laureaat te scharen. Jacobs wordt gelauwerd om zijn vermogen om een erg breed en verscheiden publiek te boeien. Die gave om te verenigen is volgens de jury de rode draad doorheen de vele talenten van Jacobs.

'Dirigent op wereldniveau'

Ook het feit dat Jacobs pril maar groot talent een kans blijft geven om zich te ontwikkelen, werd door de jury in het verslag geprezen. De man wordt omschreven als een 'geniaal musicus' en een 'dirigent op wereldniveau' die altijd naar 'beter, juister en relevanter' zoekt.

Hij slaagt er volgens de jury telkens in de luisteraars de oren te laten spitsen voor klassiekers als Bach, Händel, Mozart en Monteverdi, maar ook vergeten grootheden krijgen aandacht van hem. Daarnaast verstaat Jacobs de kunst om musici en studenten met enorme passie te doen zingen en spelen.

'René Jacobs is een stille virtuoos. Hij koppelt muziek en tekst aan theatraliteit en doet dat op zo'n overtuigend intense en vaak verrassende manier dat zijn publiek zich graag gewillig laat meeslepen door zijn werk', staat Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege het juryverslag bij.

De jury voor de Cultuurprijs Muziek - Klassiek bestond uit Jerry Aerts als voorzitter, Liesbet Vereertbrugghen, Rudy Tambuyer, Hendrik Storme, Jeroen Vanacker, Petra Vermote, Inge Spinette, Filip Rathé en secretaris Margot Van Neyghem. De winnaar gaat niet met lege handen naar huis: aan de Cultuurprijs hangt een bedrag van 12.500 euro vast.

Onze partners