MR ziet opening bij DéFi voor nieuwe regering in Franse gemeenschap

14/07/17 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:45

Bron: Belga

MR-voorzitter Olivier Chastel stelde bij aankomst op de vergadering met zijn cdH-collega Benoît Lutgen tevreden vast dat Olivier Maingain en DéFI een 'opening' maken wat betreft een eventuele deelname aan de Franse gemeenschapsregering.

MR ziet opening bij DéFi voor nieuwe regering in Franse gemeenschap

Olivier Chastel © Belga

Daags nadat Ecolo een deelname aan regeringen met MR en cdH heeft uitgesloten, pleitte DéFi-voorzitter Olivier Maingain vanmorgen op La Première voor de verderzetting van de Brusselse regering (met aan Franstalige kant PS, cdH en DéFI) en de vorming van een nieuwe regering van de Franse gemeenschap met de partijen die ook in Brussel en Wallonië meerderheden vormen.

In dit scenario zouden cdH, MR, PS en DéFI - die twee laatsten als 'Brusselse' regeringspartijen - samen een nieuwe ploeg vormen. Dit voert meteen de druk op cdH-voorzitter Benoît Lutgen op, die dan de gedeeltelijke mislukking zou moeten erkennen van zijn poging om zowel in Brussel als in Wallonië en de Franse gemeenschap alternatieve meerderheden te vormen zonder de PS.

Wat Maingain betreft, zei Chastel: 'De opening is er, we moeten die analyseren en zien hoe we deze gemeenschapsregering levensvatbaar kunnen maken'. De MR-voorzitter gaf toe dat het totaalplaatje 'eerder ingewikkeld' is.

Benoît Lutgen herhaalde enkel dat hij apprecieert dat MR coalitiegesprekken wil aangaan. Hij hoopt dat 'anderen ons vervoegen en hun rancune achterwege kunnen laten'.

Lutgen en Chastel benadrukten nog dat ze in hun overleg nog steeds zowel Brussel, Wallonië als de Franse gemeenschap bespreken.

Onze partners