MR wil vergoeilijken terrorisme strafbaar maken

30/01/15 om 09:21 - Bijgewerkt om 09:18

Regeringspartij MR wil celstraffen en geldboetes invoeren voor wie terrorisme 'goedkeurt, rechtvaardigt, in een positief daglicht plaatst of minimaliseert'. Die zaken zijn volgens de partij geen opinie.

MR wil vergoeilijken terrorisme strafbaar maken

Denis Ducarme © Belga Image

De MR plant een wetsvoorstel dat celstraffen plaatst op het vergoelijken van terrorisme. Dat kondigt Kamerfractieleider Denis Ducarme aan in La Dernière Heure en La Libre.

De tekst van de Franstalige liberalen viseert "al wie doelbewust een mening verspreidt die terroristische daden goedkeurt, rechtvaardigt, in een positief daglicht plaatst of de impact ervan minimaliseert".

Geen opinie

Zoals voorzien in de wetgeving tegen racisme en negationisme, zijn de liberalen van de MR van mening dat het vergoelijken van terrorisme geen opinie kan zijn. Volgens hen gaat het om een misdrijf.

Het wetsvoorstel voorziet in celstraffen van een maand tot een jaar en boetes van 50 tot 1.000 euro. Die straffen zouden echter verder kunnen oplopen naar zes maanden tot twee jaar en boetes van 100 tot 5.000 euro als de inbreuk gepleegd is op het internet of via een andere vorm van communicatietechnologie. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners