MR en FDF zeggen 'ja' tegen Di Rupo, N-VA en CD&V zwijgen

05/07/11 om 13:46 - Bijgewerkt om 13:46

De MR wil onderhandelen op basis van de nota Di Rupo. De Franstaligen liberalen zeggen als eerste 'ja' tegen de formateursnota.

De MR vindt de formateursnota van Di Rupo een prima document om te onderhandelen. 'De nota creëert de noodzakelijke voorwaarden om te onderhandelen,' zei MR-voorzitter Charles Michel op Radio 1. 'Dat wil nog niet zeggen dat we het helemaal eens zijn met de nota.' De Franstalige Liberalen zullen zeker nog veel amendementen toevoegen tijdens onderhandelingen.

Steun van FDF
Volgens Michel krijgt de nota de steun van alle kopstukken van de MR, maar ook van die van het FDF van Olivier Maingain, die de afgelopen weken bijna dagelijks aanvallen op Bart De Wever lanceerde.

De MR is de eerste partij die reageert op de nota. Di Rupo heeft aan alle partijen gevraagd om ten laatste donderdagavond hun reactie bekend te maken. De andere Franstalige partijen reageren afwachtend.

Open VLD beslist woensdagvoormiddag. Voorzitter Alexander De Croo zal het standpunt van zijn partij onmiddellijk na de vergadering van het partijbestuur bekendmaken.

Wachten tot het laatste moment
Sp.a en Groen! wachten tot het allerlaatste moment om in hun kaarten te laten kijken. Beide partijen reageren pas donderdagavond.

Formateur Di Rupo kijkt vooral uit naar het antwoord van CD&V en meer nog naar dat van N-VA en Bart De Wever. Hij heeft expliciet gezegd dat hij geen regering wil vormen zonder N-VA, terwijl Rik Van Cauwelaert in zijn commentaarstuk voor Knack schrijft dat de formateursnota gemaakt is om de N-VA uit de onderhandelingen te wippen en een regering te vormen met de klassieke partijen.

Zowel N-VA als CD&V houden de lippen nog stijf op elkaar. De partijen willen niet meer kwijt dan dat ze de nota inhoudelijk aan het bestuderen zijn. Een reactie is nog niet gepland. (EE)

Lees meer over:

Onze partners