MR en FDF schieten nota Vande Lanotte af

05/01/11 om 10:43 - Bijgewerkt om 10:43

De Franstalige liberale partij en haar radicale FDF-vleugel, die niet mee onderhandelen, hebben forse kritiek op de voorstellen rond de splitsing van B-H-V en rond de Brusselse rand.

MR en FDF schieten nota Vande Lanotte af

© Belga

De Franstalige liberale partij MR en haar radicale FDF-vleugel, die niet mee onderhandelen, hebben woensdag forse kritiek geuit op de nota van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A). MR-Kamerfractieleider en kandidaat-partijvoorzitter Daniel Bacquelaine zei op radiozender Bel-RTL dat de nota de rechten van de Franstaligen "ernstig aantast". Hij wijst met name op de splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V, "die impliceert dat Franstaligen in de rand niet meer in het Frans berecht zullen worden".

FDF-voorzitter Oliver Maingain vindt dat de Franstalige onderhandelaars onvoldoende hebben gewogen. "Je vraagt je af of ze een nota met prioriteiten hebben overgemaakt. In ieder geval vind ik geen grote sporen van de Franstalige eisen terug", zei hij op radiozender TWIZZ.

Damien Thiéry (FDF), de niet-benoemde burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek, noemde de nota op Radio 1 "té Vlaams".

Volgens hem verandert er weinig of niets aan de benoeming van de burgemeesters of de omzendbrief-Peeters. Ook betreurt Thiéry dat de splitsing van B-H-V niet wordt gekoppeld aan de uitbreiding van Brussel.

Lees meer over:

Onze partners