MR: 'De Wever vertelt onwaarheden over vluchtelingen'

28/08/15 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:23

N-VA-voorzitter Bart De Wever "vertelt onwaarheden" in zijn voorstel om een afzonderlijk statuut voor vluchtelingen te creëren. Dat stelde zijn MR-collega Olivier Chastel vrijdag op Bel-RTL.

MR: 'De Wever vertelt onwaarheden over vluchtelingen'

© Belga

Bart De Wever wakkerde woensdagavond het debat over asiel aan door te pleiten voor een afzonderlijk sociaal statuut voor vluchtelingen. Het is volgens hem moeilijk uit te leggen aan de burgers die heel hun leven bijdragen en belastingen hebben betaald dat iemand die nog maar net in het land is dezelfde sociale rechten krijgt. De N-VA-voorzitter had het over kinderbijslag, werkloosheidsuitkering en sociale huisvesting.

De Wevers verklaringen zorgden voor een storm aan kritiek, onder meer inzake werkloosheidsuitkeringen. Vluchtelingen hebben geen recht op een uitkering zolang ze niet gewerkt hebben, luidde het. En inzake sociale huisvesting krijgen ze geen voorkeursbehandeling.

Een aantal politieke partijen, waaronder ook de MR, wees erop dat het statuut van vluchteling door internationale conventies is vastgelegd.

'Uitstekend werk van Theo Francken'

Donderdag luidde het bij de MR nog dat men op parlementaire teksten wacht over de verklaringen. "Ik denk niet dat er een tekst komt. Ik denk dat het verklaringen zijn voor het eigen kiespubliek, als tegengewicht voor het uitstekende werk dat (staatssecretaris voor Asiel en Migratie) Theo Francken in de regering verricht", zei Olivier Chastel vrijdag.

Francken benadrukte vrijdag bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16 voor het kernkabinet dat hij de verklaringen van zijn partijvoorzitter onderschrijft. "Ik ben lid van de N-VA. Bart De Wever is de voorzitter van mijn partij. Het is dan ook normaal dat ik zijn standpunt deel. Maar ik ben ook lid van de regering, en het is normaal dat er in een regering over onderwerpen als migratie gepraat wordt", antwoordde hij op vragen van journalisten. (Belga/TE)

Onze partners