MR bevestigt steun voor BHV-akkoord

19/09/11 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:27

Op een stem na bevestigden het uitgebreid bureau en de partijraad van de MR hun steun voor het BHV-akkoord. Het is nu wachten op de reactie van Olivier Maingains FDF.

Het uitgebreid bureau en de partijraad van de MR hebben op een stem na unaniem ingestemd met het akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming van de Senaat dat formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht onderhandelende partijen vorige week overeenkwamen.

Beide instanties spraken ook hun steun uit voor partijvoorzitter Charles Michel om de onderhandelingen voort te zetten. De vergadering verliep in twee stappen: eerst kwam het uitgebreid bureau bijeen, nadien volgde de partijraad. Na afloop viel weinig officiële commentaar te rapen.

Michel weigerde vragen te beantwoorden en legde een korte verklaring af in twee talen: "De MR zal het politieke schild zijn om de rechten van de Franstaligen en de portemonnee van de Walen en Brusselaars te beschermen."

De voorzitter preciseerde dat beide instanties achtereenvolgens hun steun uitspraken over het BHV-akkoord en dat ze hem steunen voor het vervolg van de onderhandelingen over een staatshervorming en de vorming van een federale regering. Het bureau was unaniem, bij de partijraad was er een onthouding van Michel Dandoy, een gemeenteraadslid in Dilbeek en tevens provincieraadslid.

Front niet-benoemde burgemeesters opengebroken

Ook viel te horen dat de niet-benoemde burgemeester van Wezembeek-Oppem, François van Hoobrouck d'Aspre, die niet aanwezig kon zijn, een boodschap heeft laten voorlezen waarin hij zegt het akkoord te steunen, al is het volgens hem niet perfect. Dat wijst erop dat het front van de drie niet-benoemde burgemeesters opengebroken is.

FDF op ramkoers

Het FDF had eerder al laten weten niet aanwezig te zullen zijn op het partijbureau, om zo "de liberale vleugel van MR" toe te laten "een "interne discussie te houden over de relaties met het FDF". FDF-voorzitter Olivier Maingain wou op die manier ook ruimte laten voor "bezinning" binnen de MR over het akkoord, dat hij vorige week afschoot als een "akkoord van bedriegers".

Die felle aanval, en de bedreiging om de samenwerking met de MR stop te zetten, dreven de spanningen tussen FDF en haar moederpartij op de spits. Die zullen naar alle waarschijnlijkheid niet afnemen nu het partijbureau haar steun bevestigd heeft.

Het uitgebreid bureau en de partijraad laten het FDF de keuze om over de verdere samenwerking een beslissing te nemen. (Belga/SD)

Onze partners