Moslimjongeren voelen zich niet aanvaard door Vlaamse samenleving

19/04/13 om 20:50 - Bijgewerkt om 20:50

Jonge moslims voelen zich net zo min aanvaard door onze maatschappij als acht jaar geleden.

Moslimjongeren voelen zich niet aanvaard door Vlaamse samenleving

© Belga

Jonge moslims voelen zich net zo min aanvaard door onze maatschappij als acht jaar geleden. En ook het gevoel gediscrimineerd te worden is net zo groot als in 2005. Dat zijn twee van de in het oog springende resultaten van een enquête die Gazet van Antwerpen uitvoerde onder jongeren in de Antwerpse regio.

De krant ondervroeg tussen 9 maart en 7 april 500 moslims en 200 niet-moslimjongeren tussen 15 en 25 jaar, evenveel jongens als meisjes. In 2005 voerde Gazet van Antwerpen hetzelfde onderzoek uit bij een vergelijkbare doelgroep.

De resultaten zijn volgens de krant weinig rooskleurig. Op het vlak van aanvaarding en discriminatie is er nauwelijks iets veranderd.

Zestig pct van de moslimjongeren (meisjes nog meer dan jongens) denken dat de Vlaamse samenleving hen nooit als geïntegreerd zal beschouwen. Slechts 30 pct voelt zich aanvaard door de Vlaamse samenleving. Vijfentwintig pct van de meisjes voelt zich zelfs minder aanvaard.

Minder slachtoffer van racisme

Net als acht jaar geleden zegt één op de drie dat hij of zij al gediscrimineerd werd op school, en één op de vijf dat dit gebeurde op het werk. Het slachtoffer zijn van racisme is wel gedaald van 59 pct naar 51 pct. (Belga/INM)

Onze partners