Morgen treinstaking: 'Zoek een alternatief'

30/10/13 om 14:40 - Bijgewerkt op 04/11/13 om 21:21

De kleine spoorvakbond ASTB staakt op 5 november tegen de nieuwe dienstregeling. De NMBS raadt reizigers aan hun voorzorgen te nemen. Volg het nieuws en alle praktische info LIVE op Knack.be

Morgen treinstaking: 'Zoek een alternatief'

© Belga

Volg het nieuws en alle praktische info over de staking LIVE via Knack.be

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een niet-erkende vakbond met een 500-tal leden, houdt dinsdag een stakingsactie.

De stakingsaanzegging dateert van midden deze maand en is gericht tegen de nieuwe dienstregeling die ingaat op 15 december en waarbij er volgens de vakbond voor sommige treinbestuurders te weinig rustpauzes worden voorzien. Overleg met de directie heeft volgens het syndicaat niets concreets opgeleverd.

De liberale VSOA, ACV-transcom en ACOD Spoor zullen geen actie voeren. Zij willen de onderhandelingen in een serene sfeer voortzetten.

NMBS waarschuwt voor storingen

De actie staat gepland voor dinsdag 5 november vanaf 3 uur tot woensdag 6 november 3 uur. Wat de precieze impact zal zijn voor de reiziger blijft moeilijk in te schatten. Stakingsacties van ASTB in het verleden zorgden vooral in Wallonië voor heel wat hinder.

De NMBS raadt reizigers in een persbericht aan "hun voorzorgen te nemen en de info via de verschillende kanalen in real time te volgen". Volgens het bedrijf heeft ASTB beslist om in verschillende stations en op het spoornet actie te voeren, "waardoor vestoringen van het treinverkeer te vrezen zijn". Er waren volgens de NMBS nochtans "constructieve en serene gesprekken" geweest.

Reizigersvereniging TreinTramBus is ontstemd. De vereniging hekelt vooral de korte tijdsspanne die nog rest aan pendelaars om een alternatief voor de trein te zoeken.(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners