Moordenaar agente Kitty krijgt 5.000 euro schadevergoeding

24/03/14 om 07:59 - Bijgewerkt om 07:59

Een Brusselse rechtbank heeft beslist dat één van de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen recht heeft op een schadevergoeding van 5.000 euro van de federale overheid.

Moordenaar agente Kitty krijgt 5.000 euro schadevergoeding

Een Brusselse rechtbank heeft beslist dat één van de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen recht heeft op een schadevergoeding van 5.000 euro van de federale overheid. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen, de jonge agente die in 2007 werd doodgeschoten na een homejacking, werden de voorbije jaren in de gevangenis verschillende keren onder een speciaal veiligheidsregime geplaatst, omdat de directie vreesde dat ze zouden vluchten. Daardoor mochten ze geen contact hebben met andere gevangenen, moesten ze alleen wandelen en werden ze vaker gefouilleerd. Een wet uit 2005 stelt dat gedetineerden dat regime moeten kunnen aanvechten, maar de regering heeft die wet nog altijd niet in de praktijk gebracht.

Staat tekent geen beroep aan

Daarom trok Marc Uyttendaele, in het verleden de advocaat van Noureddine Cheikni, een van de moordenaars van Kitty, naar de rechter. Die oordeelde dat de overheid de redelijke termijn heeft overschreden en veroordeelde de staat tot het betalen van 5.000 euro schadevergoeding. Het vonnis is zo'n vijf maanden oud en de staat heeft in die tijd geen beroep aangetekend. Het vonnis is dus definitief.

Nog gelijkaardige procedures

Volgens Uyttendaele heeft hij nu in naam van nog andere cliënten een gelijkaardige procedure opgestart. Dat ook zij een schadevergoeding zullen krijgen, is niet gegarandeerd. Een andere rechter kan een andere beslissing nemen. Zijn cliënt heeft de 5.000 euro nog niet gekregen, zegt Uyttendaele. 'Maar de staat zal betalen, zoveel is duidelijk.'

(Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners