Moody's verlaagt rating België: 'Regeerakkoord meer dan ooit uitvoeren' (Vanackere)

17/12/11 om 08:21 - Bijgewerkt om 08:21

Ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van België verlaagd met twee stappen.

Moody's verlaagt rating België: 'Regeerakkoord meer dan ooit uitvoeren' (Vanackere)

© EPA

Ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van België verlaagd met twee stappen, van 'Aa1' naar 'Aa3'. De nieuwe score krijgt ook een negatieve outlook mee, wat betekent dat mogelijk nog nieuwe ratingverlagingen volgen. Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) concludeert daaruit dat het nieuwe regeerakkoord "meer dan ooit" uitgevoerd moet worden.
Als reden voor de ratingverlaging haalt Moody's onder meer de verslechterende voorwaarden van de eurolanden aan om te lenen, evenals de risico's met betrekking tot de Belgische economische groei en de kosten die de redding van de banken zoals Dexia met zich mee zouden kunnen brengen.

"De fragiliteit van de markten voor overheidsschuld is steeds meer uitgesproken en er is weinig kans op beterschap in de nabije toekomst. Dat vertaalt zich in een mogelijke toename van de spanningen met betrekking tot de financiering in de eurolanden met een staatsschuld en financieringsnoden zoals België", luidt het in een communiqué.

Als tweede motief voor zijn beslissing vermeldt Moody's de aanzienlijk hoge risico's voor de economische groei op middellange termijn. Het ratingbureau wijst ook op de nieuwe risico's die gekoppeld zijn aan de redding van de banken en die veel "onzekerheid met zich meebrengen voor de publieke financiën".

Ambitieus regeerakkoord"Dit is uiteraard geen goed nieuws", reageerde Vanackere op de VRT-radio. "We horen nog altijd bij het rijtje betere landen, maar als we niet opletten, zakken we verder weg."

"De lakmoesproef zal liggen in het uitvoeren van een redelijk ambitieus regeerakkoord. We moeten door een fase van ernstige inspanningen". Ons land moet ervoor zorgen dat het begrotingstekort volgend jaar niet groter wordt dan de afgesproken 2,8 procent.

Dreiging
Eerder vrijdag dreigde ook Fitch al de rating van België en andere landen als Spanje, Italië en Ierland te verlagen. De kredietscore van de landen ging van 'negative outlook' naar 'rating watch negative (RWN)', waarmee wordt aangegeven dat er een hogere kans bestaat dat er op korte termijn een ratingverlaging komt.

België krijgt daarmee van Fitch de score 'AA+/RWN'. Standard & Poor's (S&P) verlaagde in november de Belgische kredietscore al van AA+ naar AA, met een negatieve outlook. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners