'Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi neemt wapens op in Syrië'

28/12/13 om 09:08 - Bijgewerkt om 09:08

De Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi (68) is terug naar zijn geboorteland Syrië getrokken om er de wapens op te nemen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

'Molenbeekse sjeik Bassam Ayachi neemt wapens op in Syrië'

Bassam Ayachi © Belga

Volgens de krant plaatste een Syrië­strij­der dinsdag een foto van Ayachi op Facebook, met de mededeling 'Onze geliefde sjeik is in Chaam (Syrië, nvdr.)!' Ayachi poseert er met een machinegeweer, omringd door een vijftien­tal strijders.

Berucht

Hoewel hij afkomstig is uit Syrië, woont Ayachi al vele jaren in de Brusselse gemeente Molen­beek. Hij is in ons land berucht vanwege zijn betrokkenhei bij het radicale Centre Islamique Belge (CIB) in Molenbeek. Hij zou het CIB geleid hebben en wordt er door het gerecht van verdacht jarenlang strijders te hebben gerekruteerd voor de jihad in Afghanistan, Irak en ook Syrië. Zelf ontkent hij dat.

Zoon gesneuveld

De zoon van Ayachi, Abdel Rahman, leidde in Syrië lange tijd een verzetsgroep van zo'n 600 strijders tegen het Syrische regime, de Jund al-Rahman-Brigade, onderdeel van de beruchte Sukr al-Sham. Hij sneuvelde in juni op 33-jarige leeftijd. Twee maan­den eerder was de ook Brusselaar Raphael Gendron (37), de rech­terhand van de sjeik, er gestor­ven.

Ook de Antwerpse bekeerling Michael 'Younnes' Delefortrie (25) is sinds 17 december in Syrië, meldt Het Nieuwsblad nog. Officieel wordt het aantal Belgische Syriëstrijders op 150 geschat. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners