Mohamed Abrini is ‘man met de hoed’

Mohammed Abrini © /

Het federaal parket bevestigt zaterdagavond dat Mohamed Abrini de derde man is die aanwezig was bij de aanslagen in de luchthaven Brussel Nationaal, en dus “de man met het hoedje” is .

Abrini werd geconfronteerd met de resultaten van de diverse deskundige onderzoeken en heeft vervolgens zijn aanwezigheid bij de feiten toegegeven, luidt het in een mededeling van het federaal parket. “Hij heeft uitgelegd dat hij de vest in een vuilbak heeft gegooid en zijn hoedje nadien heeft doorverkocht.”

De “man met het hoedje”, nu blijkt dat het om Abrini gaat, werd gefilmd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar uiteindelijk pas ontplofte toen iedereen al geëvacueerd was. Mohamed Abrini werd vrijdagnamiddag gearresteerd op het Albertplein in Anderlecht, in gezelschap van twee andere personen, waarvan de identiteit voorlopig niet gekend is.

“De vingerafdrukken en het DNA van Abrini werden niet alleen teruggevonden in de schuilplaatsen in de Max Roosstraat en de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, maar ook in het voertuig Renault Clio dat werd gebruikt bij de aanslagen in Parijs”, aldus de parketwoordvoerder.

“Naar Abrini werd in het verleden al een opsporingsbericht uitgevaardigd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Hij werd opgemerkt in het gezelschap van Salah Adbeslam, op 11 november 2015, omstreeks 19 uur in een tankstation in Ressons, op de autosnelweg richting Parijs. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Abrini en Salah Abdeslam vlak voor de aanslagen in Parijs het apparthotel huurden in Alfortville waar enkele van de zelfmoordterroristen net voor de aanslagen verbleven.” (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content