Mogen we nog alcohol drinken? Stel uw vraag aan Eva De Winter

25/11/16 om 10:00 - Bijgewerkt op 08/12/16 om 18:00

Hebt u een originele en relevante vraag voor diëtiste Eva De Winter? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Mogen we nog alcohol drinken? Stel uw vraag aan Eva De Winter

© iStock

Mail uw naam, adres en vraag voor Eva De Winter naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Tien glazen per week, maar liefst nog minder. En als het even kan gewoon niet drinken. Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) verlaagde onlangs de gezondheidslimiet van 21 eenheden per week voor mannen en 14 voor vrouwen, naar 10 per week voor iedereen. Tien pintjes, glazen wijn of bodempjes sterke drank, met een maximum van drie op dezelfde dag, en liefst met twee dagen onthouding per week. Jongeren worden nu geadviseerd niet te drinken onder de 18 jaar (vroeger 16 jaar), en zeer weinig tot de leeftijd van 24.

De oude norm, daterend van 1995, viel niet meer te verdedigen, volgens VAD. De gezondheidsrisico's zijn duidelijker geworden, en even groot voor man en vrouw. Mannen lopen bijvoorbeeld een grotere kans op verslaving, vrouwen op borstkanker. Tegelijk hoopt Stichting tegen Kanker ons, samen met VAD, met Tournée Minérale, ook tot een alcoholvrij februari te bewegen.

Raken aan ons alcoholverbruik, zelfs maar in de vorm van een advies, ligt delicaat in een land dat zijn biercultuur net nog tot werelderfgoed uitgeroepen zag. Toch lijkt drinken tegenwoordig goed op weg om het nieuwe roken te worden. "Alcohol is goed voor velen, een gesel voor een minderheid. Volgens de anti-alcoholbrigade zijn er 10 procent 'probleemdrinkers'", aldus arts en epidemioloog Luc Bonneux in De Standaard. "Mensen denken dan aan alcoholverslaafden, maar negen op de tien van de 'probleemdrinkers' zijn niet verslaafd. Hun drankgewoonten zijn slechts een probleem voor de ambtelijke bedilzucht. Wat niet wil zeggen dat veel drinken gezond is."

Mogen we nooit meer dronken worden, of brengt één avond stevig doorzakken ons lichaam werkelijk zo'n onherroepelijke schade toe? Was één glas rode wijn per dag dan net niet goed om hart- en vaatziekten te voorkomen? Drinken we best helemaal niét meer? En hoe heilzaam is zo'n maand zonder alcohol?

Eva De Winter is diëtiste, gespecialiseerd in oncologie, en verbonden aan Stichting tegen Kanker.

Onze partners