Mogelijke strafvervolging Londers

© Belga

Na de uitspraak op het Fortis-proces woensdag, wacht de eerste voorzitter van Cassatie mogelijk een strafvervolging.

Het ontslag van Ghislain Londers, de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie en de hoogste magistraat in België, doet heel wat wenkbrauwen fronsen. Volgens Londers zelf kwam de beslissing er om strikt persoonlijke redenen. Maar binnen gerechtelijke kringen heeft men heel wat vragen bij de timing van zijn ontslag.

Dat komt er precies één dag voor de uitspraak in het Fortis-proces voor het Hof van Beroep in Gent. Daar staan vier topmagistraten terecht: drie raadsheren van het Brusselse Hof van Beroep, Paul Blondeel, Mireille Salmon en Christine Schurmans en de voormalige voorzitter van Cassatie, Ivan Verougstraete voor hun optreden in de zaak-Fortis eind 2008.

Brief
In de nasleep van die zaak werd in 2010 een onderzoek gestart tegen Ghislain Londers wegens schending van het beroepsgeheim in de Fortis-affaire eind 2008. Na het Fortis-arrest had Londers, samen met de eerste voorzitter van het Hof van Beroep, Guy Delvoie, een beschuldigende brief geschreven aan toenmalig Kamervoorzitter Herman Van Rompuy. De brief legde een bom onder de regering-Leterme I, omdat hij sprak over aanwijzingen over “ontoelaatbare regeringscontacten” bij de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Beschuldiging

Tijdens een persconferentie kort nadien liet Londers bovendien niet na rechter Schurmans impliciet te beschuldigen van schending van het beroepsgeheim. ‘Een raadsheer is tot geheimhouding verplicht en die plicht strekt zich ook uit tot de naaste familieleden’, aldus Londers. De visie van Londers was in die zin voor een deel op die vermeende schending van het beroepsgeheim van Schurmans gebaseerd.

Het onderzoek naar Londers werd opgestart in de maalstroom van het onderzoek naar Fortisgate: de Gentse onderzoeksrechter in de Fortis-zaak Henri Heymans deed een ambtelijke aangifte tegen Londers. Advocaat-generaal Jacques De Lentdecker opende een onderzoek.

Hoewel het onderzoek tegen Londers en het Fortis-proces in Gent strikt genomen weinig met elkaar te maken hebben, zou het parket ze desondanks gekoppeld hebben. Zo luidt in gerechtelijke kringen dat De Lentdecker het onderzoek zou geschorst hebben tot na de uitspraak in Gent. Als daar immers zou blijken dat Christine Schurmans zou worden vrijgesproken, zou dat grote vraagtekens plaatsen bij het opzet van Ghislain Londers eind 2008.

Bij een vrijspraak van Christine Schurmans, zou nog steeds volgens gerechtelijke kringen, procureur-generaal Marc de le Court de strafvervolging tegen Londers inzetten. De woordvoerder van het parket-generaal in Brussel weigert elke commentaar. Hij wil alleen bevestigen dat het onderzoek tegen Londers nog loopt. (IVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content