Mogelijke illegale staatssteun kan Bpost 5.000 banen kosten

Bij Bpost zouden ’tot 5.000 banen’ op de tocht staan als gevolg van het Europese onderzoek naar mogelijke illegale staatssteun. Bpost noemt het nieuws ’totaal voorbarig’.

Dat blijkt uit interne documenten die in regeringskringen circuleren, zo berichten De Tijd en L’Echo.

De Europese Commissie onderzoekt al twee jaar alle steunmaatregelen die Bpost tussen 1992 en 2010 kreeg. Eind januari, midden februari wordt het verdict verwacht.

De kans is groot dat Bpost de 300 miljoen euro overheidssteun uit 2003 en nog andere subsidies uit het verleden moet terugbetalen aan de Belgische overheid. Dat betekent dat ook het beheerscontract met de overheid moet worden aangepast en Bpost mogelijk niet langer de jaarlijkse 321 miljoen euro steun krijgt voor de uitvoering van ’taken van openbare diensten’, stipt De Tijd aan.

280 miljoen euro besparen

Als Bpost die staatscompensatie verliest, dreigt het de volgende vijf jaar 800 miljoen euro mis te lopen, aldus de documenten. Bpost zal daardoor verplicht worden circa 280 miljoen euro te besparen als het zijn rendabiliteit wil behouden en ook een groot aantal ontslagen door te voeren, ‘die potentieel betrekking hebben op niet minder dan 5.000 werknemers’.

‘Worstcasescenario’

In overheidskringen was te horen dat dit het ‘worstcasescenario’ is, en dat het waarschijnlijk niet zo’n vaart zal lopen ‘omdat de gesprekken met Europa gunstig verlopen’. Maar in kringen van de regering-Di Rupo wordt niet uitgesloten dat er toch 3.000 tot 4.000 ontslagen kunnen vallen bovenop de jaarlijks 1.000 natuurlijke afvloeiingen, aldus De Tijd.

Bpost: ‘Nieuws is volledig voorbarig’

Woordvoerder Piet Van Speybroeck van Bpost noemt het nieuws “volledig voorbarig”. “Het onderzoek van de Europese Commissie loopt nog volop en Bpost antwoordt op alle vragen die de Commissie stelt”, klinkt het.

Minister Magnette: ‘Opdrachten van openbare dienst rechtvaardig en legitiem’

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) vindt dat de opdrachten van openbare dienst bij Bpost “rechtvaardig en legitiem” zijn en dat ze in het beheerscontract behouden moeten blijven.

Op het ogenblik dat hij zijn functie opnam, heeft minister Magnette een vergadering gehad met Bpost en de Europese Commissie. De minister verdedigt de opdrachten van openbare dienst van het postbedrijf, herhaalt zijn woordvoerster. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content