Mogelijk verkiezingen op 13 juni

Dat gebeurt als Kamer en Senaat op donderdag de lijst met grondwetsartikels goedkeuren die kunnen worden herzien.

Het federaal kernkabinet is het maandag eens geraakt over een lijst met grondwetsartikels die na de verkiezingen kunnen worden herzien. De hele regering spreekt zich dinsdag uit over de lijst.

Nade val van de regering had premier Yves Leterme de opmaak van de lijst naar het begin van de huidige week doorgeschoven.

Leterme had vorige week vrijdag echter al een voorstel uitgewerkt. Afgelopen weekeinde waren er informele contacten, waardoor het kernkabinet het maandag snel eens was over de verklaring.

De regering herneemt de lijst met grondwetsartikels uit 2007, maar ze is iets ruimer omdat er vier bepalingen aan worden toegevoegd.

Kamer en Senaat moeten ook een dergelijke lijst opstellen. Enkel de grondwetsartikels die op de drie lijsten staan, mogen na de verkiezingen worden gewijzigd. Dat maakt een staatshervorming mogelijk.

13 of 20 juni

Als Kamer en Senaat de lijst op donderdag 6 mei goedkeuren en de artikels in het Staatsblad verschijnen, wordt het parlement automatisch ontbonden en volgen er binnen de veertig dagen verkiezingen.

De verkiezingen zouden dan op 13 juni worden gehouden. Maar het kan dat de stembusslag pas op 20 juni wordt georganiseerd.

Dat hangt af van de werkzaamheden in het parlement, dat ook nog de financiële steun aan Griekenland en de begrotingscontrole moet goedkeuren.

Vicepremier en MR-voorzitter Didier Reynders blijft er intussen bij dat er zekerheid moet zijn dat ook alle Belgen in het buitenland aan de verkiezingen kunnen deelnemen. Onder hen bevindt zich een flink aantal MR-kiezers.

Reynders noemde het maandag nog te vroeg om te zeggen dat er op 13 juni verkiezingen zullen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content