Mogelijk honderden banen weg bij ArcelorMittal Gent

04/07/12 om 05:50 - Bijgewerkt om 05:50

De metaalreus ArcelorMittal plant zware saneringen in Europa. In België kan dat duizend banen kosten, waarvan 350 bij de vestiging in Gent, het vroegere Sidmar.

De grootste staalgroep ter wereld heeft aan alle Europese sites gevraagd om tegen eind juni een plan op te stellen om de kosten in alle "ondersteunende diensten" met 25 procent te verminderen. Dat schrijft De Tijd.

Bedienden geviseerd

De administratie, de aan- en verkoopdiensten, de kaderleden en de bedienden worden geviseerd. Met andere woorden: alle activiteiten behalve de productie en het onderhoud. In die afdelingen heeft ArcelorMittal de afgelopen jaren al flink het mes gezet.

Het Leap-plan, zoals Arcelors saneringsprogramma heet, staat volgende woensdag op de agenda van een beperkt comité van de Europese ondernemingsraad, waarin de directie en de vakbonden zijn vertegenwoordigd.

Zware balans

De Belgische bonden maken zich zorgen. Ze vrezen dat het saneringsplan in ons land "honderden" banen verloren doet gaan.

Bij ArcelorMittal in Gent, het vroegere Sidmar en een van Arcelors Europese topfabrieken, werken 1400 bedienden en kaderleden op 4700 werknemers. Als de gevraagde kostenbesparing van 25 procent in een evenredig aantal afvloeiingen wordt omgezet, betekent dit dat in Gent 350 banen sneuvelen.

Op Belgisch niveau kan de balans nog zwaarder worden. Volgens devakbonden telt ArcelorMittal in zijn Belgische vestigingen zowat vierduizend bedienden en kaderleden op ongeveer tienduizend werknemers. Een kwart zou duizend afvloeiingen betekenen.

Geen commentaar

ArcelorMittal in Gent verwijst voor uitleg over het Leap-plan naar het Verenigd Koninkrijk. Maar op de Londense hoofdzetel blijft het stil. "We don't comment on rumour and speculation." (Belga/TV)

Onze partners