Mogelijk Belgische soldaten in grondoperatie in strijd tegen IS

09/12/14 om 07:42 - Bijgewerkt om 07:42

België heeft een officiële vraag gekregen om Belgische soldaten naar Irak te sturen, om daar de Iraakse troepen op te leiden en te adviseren in de strijd tegen de jihadi's van Islamitische Staat (IS).

Mogelijk Belgische soldaten in grondoperatie in strijd tegen IS

© Belga

De Amerikaanse generaal James Terry kondigde aan dat de door de Verenigde Staten geleide internationale coalitie tegen IS bereid is 1.500 manschappen naar Irak te sturen. Het gaat om "boots on the ground".

Volgens Terry, die de activiteiten van de coalitie tegen IS leidt, komen die soldaten bovenop de 3.100 die van de Amerikaanse president Barack Obama al naar Irak mogen gaan. De generaal weigerde te zeggen welke landen die troepen sturen en wilde enkel kwijt dat het om een "brede mix" van de coalitie gaat die - vanuit militair oogpunt gezien - nu bijna veertig landen, onder wie België, telt.

Officiële vraag

Een woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat België "een officiële vraag heeft ontvangen" van de coalitie om deel te nemen aan deze nieuwe operatie, aldus de krant Le Soir.

Hoeveel Belgische soldaten zullen deelnemen aan deze operatie is nog niet duidelijk. De regering zal zich eerst nog over de vraag moeten buigen. Verwacht wordt dat dat punt op de agenda van de volgende ministerraad, volgende vrijdag, zal staan.

Om welk soort militair personeel het gaat, is ook nog niet duidelijk. Volgens generaal Terry moeten de Iraakse troepen "nog een lange weg afleggen", maar "verbeteren zij elke dag". IS van zijn kant is luidens Terry nu "in het defensief". De "jihadisten" "proberen (de posities) te behouden die zij hebben veroverd maar (zijn) nog altijd ertoe in staat beperkte aanvallen te doen". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners