Moeten we allemaal stoppen met drinken? Stel uw vraag aan alcoholcoach Michael Niclaus

23/11/17 om 15:52 - Bijgewerkt op 11/12/17 om 11:34

Hebt u een originele en relevante vraag voor alcoholcoach Michael Niclaus? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Moeten we allemaal stoppen met drinken? Stel uw vraag aan alcoholcoach Michael Niclaus

Michael Niclaus © Michael Niclaus

Mail uw naam, adres en vraag voor Michael Niclaus naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Een uitgebreid menu met aangepaste wijnen op kerstavond. Gezellig tafelen met trappisten op kerstdag. Tussendoor een kerstmarkt of twee, met de obligate gluhwein. Veel te veel bubbels op oudejaarsavond. Nog meer bubbels op Nieuwjaarsdag. En dan moeten de vele nieuwjaarsrecepties nog komen. U begrijpt ons punt: niet alleen de feestdagen zijn in zicht, maar ook de drinkdagen. En daar is niet iedereen even blij mee.

Daarom besluiten heel wat mensen om in februari deel te nemen aan Tournée Minérale, een initiatief van De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Bij de vorige editie schreven 120.000 mensen zich in, met de intentie om een maand geen alcohol te drinken. Op de website van Tournée Minérale staan de voordelen netjes omschreven: je hebt meer energie, je slaapt beter, je spaart geld uit, het is goed voor je gewicht, je laat je huid stralen en - last but not least - je hebt geen last van katers. Maar heeft één maand zonder drank echt effect? Of moet je helemaal stoppen met drinken, om deze gezondheidsvoordelen te ervaren? En slaat de slinger in onze maatschappij niet helemaal door richting puritanisme? Straks mogen we niks meer: geen lapje vlees, geen suiker, geen sigaret en ook geen glaasje.

Als u besluit om deel te nemen of, waarom niet, ook in januari uw alcoholconsumptie te beperken, zult u misschien wel op enkele hindernissen stoten. Met stip op één: de scheve blikken. Want zo'n glas bubbels weigeren op een familiefeest of receptie, het blijft not done. Tenzij u zwanger bent (of een nepbuik voorbindt). Anders zullen uw collega-feestvierders u ongetwijfeld over de streep proberen te trekken om toch één glaasje te drinken. Hoe houdt u dan vol? Zijn er trucjes om uw innerlijke doorzettingsvermogen te trainen? Is cold turkey gaan (meteen helemaal stoppen) de beste optie? Of kiest u beter voor één glaasje per week? En hoe voorkomt u dat uw reputatie als gezellige receptieganger helemaal wordt verstoord?

En dan is er nog pijnpunt twee: het gebrek aan alternatieven. Als u minder wilt drinken, lust u maar beter sinaasappelsap. Want de kans is groot dat u op al die recepties en feestjes weing andere alcoholvrije alternatieven zult zien. Vindt u het ook zo'n schande dat er haast nergens wordt geïnvesteerd in lekkere 'drankjes zonder drank', zoals mocktails? Of is al die aandacht voor een alcoholvrij leven overdreven?

Michael Niclausis ex-alcoholist en alcoholcoach. Hij schreef al verschillende boeken over zijn ervaringen, onder meer De druppel. En hij geeft ook lezingen en begeleidt mensen rond hun alcoholgebruik.

Onze partners